Vlasti u Kini pregledat će svaki komentar prije nego što bude objavljen na internetu

Vlasti u Kini pregledat će svaki komentar prije nego što bude objavljen na internetu

Kina bi uskoro mogla pregledati svaki komentar prije nego što bude objavljen na društvenim mrežama, što je izazvalo bojazan od daljnje cenzure u zemlji koja već ima jedno od najrestriktivnijih medijskih okruženja na svijetu.

Kineski internet monitor objavio je prošli tjedan novi skup nacrta pravila na svojoj web stranici, nalažući platformama sadržaja da pregledaju sve komentare na internetu prije nego što budu objavljeni i da sve “nezakonite i loše informacije” prijave nadležnim tijelima.

Nova pravila osmišljena su kako bi “zaštitila nacionalnu sigurnost i javne interese te zaštitila legitimna prava i interese građana”, navodi se u priopćenju i dodaje da javnost može dati povratne informacije o propisima do 1. srpnja 2022. godine.

Iako se propisi tek trebaju implementirati, kineski korisnici društvenih mreža već su izrazili zabrinutost da će njihovi internetski prostori za slobodu govora biti dodatno narušeni. Prema napisima kineskih medija, nacrti propisa u Kini “obično se donose bez većih revizija”.

Na platformi Weibo sličnoj Twitteru, hashtag “komentari će se prvo pregledati, a zatim objaviti” dobio je više od 35,2 milijuna pregleda.

Ne mogu zamisliti kako će izgledati samo jedan određeni glas. Hoće li ljudi misliti da u stvarnom životu postoji samo jedan glas? napisao je korisnik te internetske mreže.

Platforme u Kini aktivno cenzuriraju kritičare vlade ili ih smatraju politički ili kulturno osjetljivima – poput postova u kojima se žale na nestašicu hrane u Šangaju usred brutalnog zatvaranja.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp