Amerika će do četvrtka ostati bez 40.000 pripadnika Nacionalne garde zbog obaveznog cijepljenja


Do 40.000 vojnika Nacionalne garde – oko 13% vojnih snaga – moglo bi biti otpušteno zbog ne primanja cjepiva protiv COVID-19 (koje ima ograničenu učinkovitost protiv Omikrona, ne zaustavlja prijenos, povezano je s povećanim srčanim problemima i ima obvezni nalog za zdravu populaciju koja rijetko umire od bolesti).

Gardijski vojnici imaju rok do četvrtka da prime cjepivo, navodi Associated Press, koji napominje da je između 20 i 30 posto vojnika Garde u šest zemalja ostalo necijepljeno.

“Dat ćemo priliku svakom vojniku da se cijepi i nastavi svoju vojnu karijeru. “Nastavit ćemo podržavati svakog vojnika koji čeka izuzeće kroz taj proces”, rekao je za AP general pukovnik John Jensen, ravnatelj Armije Nacionalne garde. “Ne odustajemo dok se ne uredi papirologija i dok se papirologija ne završi. Još ima vremena.”

Prošle godine ministar obrane Lloyd Austin naredio je svim pripadnicima službe da prime cjepivo, pri čemu su različite grane zadržale različite rokove za primanje cjepiva. Nacionalna garda vojske dobila je maksimalno vrijeme, uglavnom zato što je njezinih otprilike 330.000 vojnika raštrkano diljem zemlje, uključujući udaljena mjesta.

Postotak cijepljenih vojnih gardista najniži je među američkom vojskom – sa svim aktivnim vojnim snagama, mornaricom, zračnim snagama i marincima od 97% ili više, a zračnom gardom oko 94%. Vojska je u petak izvijestila da je 90 posto pričuvnog sastava djelomično ili potpuno cijepljeno.

Pentagon je rekao da nakon 30. lipnja savezna vlada neće plaćati pripadnicima Garde kada budu aktivirani na saveznoj razini, što uključuje njihove mjesečne vikende za vježbanje i dvotjedno godišnje razdoblje obuke. Gardijske postrojbe mobilizirane na temelju saveznog statusa i dodijeljene na južnu granicu ili u misije COVID-19 u različitim državama također bi morale biti cijepljene ili im ne bi bilo dopušteno sudjelovati ili biti plaćene. -AP

Stvari komplicira pravilo da gardijski vojnici koji su raspoređeni u aktivnu državnu dužnost ne moraju zahtijevati cijepljenje, ovisno o zapovijedima na državnoj razini.

Prema izvješću, najmanje sedam guvernera zatražilo je od Austina da preispita ili odustane od obveze cijepljenja za pripadnike Nacionalne garde – a neki su u tu svrhu podnijeli tužbe ili se pridružili tužbi.

Austin im je, očito slijedeći svoju posebnu znanost, rekao da Covid-19 “izvodi naše pripadnike iz borbe, privremeno ili trajno, i ugrožava našu sposobnost da ispunimo zahtjeve misije”, dodajući da će vojnici ili morati biti cijepljeni ili će izgubiti status stražara. .

“Kada pogledate 40.000 vojnika koji su potencijalno u toj necijepljenoj kategoriji, postoje apsolutne implikacije spremnosti za to i zabrinutosti zbog toga”, rekao je Jenson i dodao: “To je značajan dio.”

AP javlja da je oko 85 posto vojnika Armijske garde potpuno cijepljeno, dok je 87 posto barem djelomično cijepljeno.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp