Amerika šalje pse robote u Ukrajinu – proizvod Boston Dynamicsa poslan na bojno polje

Amerika šalje pse robote u Ukrajinu – proizvod Boston Dynamicsa poslan na bojno polje

Američka vojska osigurat će robotskog psa za pomoć američkoj organizaciji koja je dobila ugovor u Ukrajini za uklanjanje mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava u toj zemlji, izvijestio je Foreign Policy, pozivajući se na izvor.

Zapovjedništvo za budućnost američke vojske odobrilo je prijenos jednog od dva robotska psa koje ima, dodaje agencija.

HALO Trust, sa sjedištem u Washingtonu, koristit će četveronožnog robota “Spot” tvrtke Boston Dynamics za uklanjanje mina, neeksplodiranih granata i kasetnog streljiva s područja u blizini Kijeva, koje su tijekom rata nakratko okupirale ruske snage, objavio je list , citirajući izvršnog direktora grupe Chrisa Watleyja.

Sigurno uklanjanje mina

Video je prošle godine prošao obuku kako bi se prikazalo rukovanje “malim, nestabilnim eksplozivnim napravama”, sličnim onima korištenim u ratu u Ukrajini.

Agilni robot na daljinsko upravljanje može gaziti razne terene, uključujući “šljunak, travu, rubnjake i stepenice”, noseći 14 kilograma istraživačkog tereta, navodi Boston Dynamics na svojoj web stranici.

Video bi mogao dovesti neeksplodirana ubojna sredstva – poput kasetnih bombi – u rovove daleko od civilnog stanovništva.

Prema Foreign Policyu, spot će nesumnjivo biti dobrodošao, budući da je invazija mobilizirala mnoge Ukrajince za ratne napore, ostavljajući ozbiljno osiromašenu radnu snagu da se obučava za čišćenje mina.

Mobilna platforma će se vjerojatno koristiti i za čišćenje ruskih protupješačkih mina POM-3, koje se seizmički aktiviraju s udaljenosti od 70 stopa (21 metar).

“Zadatak bi mogao potrajati pet do deset godina.”

Procjenjuje se da je 300.000 četvornih metara ukrajinskog teritorija trebalo biti očišćeno od mina do 20. svibnja, rekla je zamjenica ministra unutarnjih poslova Ukrajine Mary Hakobyan. Ministarstvo unutarnjih poslova zemlje procjenjuje da bi taj zadatak mogao potrajati pet do deset godina.

“Protupješačke i protuminske mine, kao i drugo neeksplodirano ili napušteno streljivo ostavljeno u Ukrajini, ugrožavaju živote milijuna ljudi”, priopćio je Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova. “Bit će potrebne godine da se oni uklone, ometajući napore obnove i čineći nesigurnim povratak ljudi u prijašnji svakodnevni život.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp