Kancelar Scholz – Njemačka će imati najveću konvencionalnu europsku vojsku u NATO savezu

Kancelar Scholz – Njemačka će imati najveću konvencionalnu europsku vojsku u NATO savezu

Njemačka uz SAD trenutno „zasigurno daje najveći doprinos“ NATO-u, izjavio je kancelar Scholz za televiziju ARD nakon sastanka na vrhu skupine G7.

„Najveća konvencionalna vojska NATO-a u Europi je u izgradnji i to je važno za ukupne obrambene kapacitete saveza“, rekao je Scholz tijekom tog razgovora.

Nakon ruske agresije 24. veljače njemačka vlada najavila je osnivanje izvanrednog fonda vrijednog 100 milijardi eura za modernizaciju Bundeswehra.

„Godišnje ćemo u prosjeku trošiti između 70 i 80 milijardi eura na obranu. Njemačka će tada biti zemlja koja će najviše investirati.”, izjavio je Scholz.

Vodeća europska ekonomija time želi osigurati obranu svog teritorija i ispunjavanje svojih obaveza prema NATO savezu i cilju od 2 posto BDP-a za obranu.

Izdvajanje 100 milijardi eura za nacionalnu vojsku velika je promjena njemačke politike koja je prije ruske invazije kaskala za drugim zemljama u postizanju cilja od 2 posto, što je Washington kritizirao.

Njemačka je od hladnog rata značajno smanjila svoju vojsku, s 500 tisuća vojnika koliko je bilo u vrijeme ujedinjenja 1990. godine, do 200 tisuća koliko ih ima  danas.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp