mRNA cjepivo protiv COVID-19 povećava rizik od infekcije SARS-CoV-2, pokazuje nova recenzirana studija

Nova studija pokazuje da dvije doze mRNA cjepiva protiv COVID-19 pružaju negativnu zaštitu od simptomatske infekcije SARS-CoV-2, dok prethodna infekcija bez cijepljenja nudi oko 50% imuniteta.

Nalazi, objavljeni 15. lipnja 2022. godine u New England Journal of Medicine (NEJM), analizirali su podatke od preko 100.000 stanovnika Katara zaraženih i neinficiranih Omicron od 23. prosinca 2021. do 21. veljače 2022. godine

Autori su usporedili učinkovitost mRNA cjepiva Pfizer i Moderna, prirodni imunitet od prethodne infekcije s drugim varijantama SARS-CoV-2 i hibridni imunitet (kombinacija infekcije i cijepljenja) protiv simptomatske infekcije Omicron i teškog, kritičnog i smrtonosnog COVID-19. .

Istraživači su otkrili da su oni koji su imali prethodnu infekciju SARS-CoV-2, ali nisu bili cijepljeni, imali 46,1% i 50% imunitet protiv podvarijanti BA.1 i BA.2 Omicron, više od 300 dana nakon prethodne infekcije.

Međutim, osobe koje su primile dvije doze cjepiva Pfizer i Modern mRNA, ali prethodno nisu bile zaražene, završile su s negativnim imunitetom na podvarijante BA.1 i BA.2 Omicron – što ukazuje na povećan rizik od infekcije u usporedbi s nekima bez prethodne infekcije. i Covid- 19 cijepljenje.

Šest mjeseci nakon druge doze Pfizera, imunitet protiv bilo koje infekcije Omicronom pao je na -3,4% ispod prosječne osobe bez infekcije i cijepljenja, što je kao kontrola postavljeno na 0.

Za dvije doze Moderne, imunitet protiv bilo koje infekcije Omicronom pao je na -10,3% otprilike šest mjeseci nakon zadnje doze.

Studija – The New England Journal of Medicine – https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2203965

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp