Male banke u Kini upadaju u probleme. Štediše bi mogle izgubiti sve!


Peter je svoju životnu ušteđevinu od oko 6 milijuna dolara stavio na račune u tri male banke u kineskoj središnjoj provinciji Henan. Kaže da im nije mogao pristupiti od travnja. 45-godišnji poduzetnik zamolio je novinare da ga iz sigurnosnih razloga zovu Peter. On je iz istočnog grada Wenzhoua i samo je jedan od tisuća štediša koji se bore za povrat svoje ušteđevine u najmanje šest banaka u ruralnim provincijama u središnjoj Kini.

“Blizu sam da dobijem živčani slom. Ne mogu spavati”, rekao je Peter za CNN Business.

Kad je pokušao pristupiti svojim računima na mreži, na početnoj stranici pojavila bi se izjava koja ga obavještava da je web stranica u održavanju i da će usluge neko vrijeme biti nedostupne, rekao je Peter za CNN Business. Dva mjeseca kasnije te usluge nisu obnovljene.

Problemi su počeli u travnju, kada su četiri banke u Henanu obustavile podizanje gotovine.

U Kini je lokalnim bankama dopušteno primati depozite samo od svoje matične baze klijenata, ali vlasti kažu da su “platforme trećih strana” korištene za stjecanje sredstava od štediša izvan regije. U Peterovom slučaju, na primjer, njegov je rodni grad udaljen više od 700 milja od banaka u Henanu.

Nacionalno bankovno regulatorno tijelo optužilo je većeg dioničara četiri banke za nezakonito privlačenje novca od štediša. “Henan New Fortune Group, dioničar četiri seoske banke, nezakonito je apsorbirao javna sredstva putem internog i vanjskog dogovaranja, korištenjem platformi trećih strana i brokera fondova”, izjavila je kineska regulatorna komisija za bankarstvo i osiguranje za državnu agenciju Novinska agencija Xinhua u svibnju.

“Policija je otvorila slučaj radi istrage”, dodaje se.

Pronalaženje malih kineskih banaka posljednjih je godina sve češće, a neke su optužene za financijske nedoličnosti ili korupciju. No, stručnjaci se brinu da bi se mogao prijeti mnogo veći financijski problem, uzrokovan posljedicama pada nekretnina i rastućih loših dugova povezanih s pandemijom Covida-19.

Još nema službenih procjena o ukupnom iznosu sredstava koje štediše banaka ne mogu podići. CNN Business nije primio komentar od lokalne policije ili nacionalnog bankarskog regulatora.

Prema procjeni državnog časopisa Sanlian Lifeweek u travnju, čak 400.000 klijenata banaka diljem Kine nije moglo pristupiti svojoj ušteđevini.

To je kap u moru ogromnog kineskog bankarskog sustava, ali otprilike četvrtinu ukupne imovine industrije drži oko 4000 malih zajmodavaca, koji često imaju zamagljene vlasničke i upravljačke strukture te su podložniji korupciji, kažu stručnjaci, što znatno usporava ekonomiju.

“Obim bankovnih skandala u kojima službenici banke pronevjeruju i kradu sredstva od štediša je alarmantan, a ono što je otkriveno mogao bi biti samo vrh ledenog brijega”, rekao je Frank Xie, profesor na Sveučilištu South Carolina Aiken koji proučava kinesko poslovanje i ekonomiju.

“Kako kinesko gospodarstvo dalje usporava, fiskalni nedostatak se pogoršava, a otplate dugova postaju sve raširenije među kineskim tvrtkama, posebno u sektoru nekretnina, bankovni napadi mogli bi postati češći i zadobiti još veće razmjere”, rekao je.

Mnogim štedišama je dosta. Krajem prošlog mjeseca stotine štediša otputovale su u Zhengzhou, glavni grad Henana, kako bi prosvjedovale ispred ureda bankarskog regulatora i zahtijevale svoj novac natrag, ali bezuspješno.

U lipnju je planiran još jedan prosvjed. No, kako su štediše stigli u Zhengzhou, bili su zapanjeni otkrivši da su njihovi zdravstveni kodovi – koji su bili zeleni nakon odlaska – odjednom postali crveni, prema šest ljudi koji su razgovarali s CNN-om i objavama na društvenim mrežama. Svatko s crvenim kodom – koji se obično dodjeljuje osobama zaraženim Covidom ili za koje vlasti smatraju da su pod visokim rizikom od infekcije – odmah postaje persona non grata. Tim je osobama automatski zabranjen pristup svim javnim mjestima i prijevozu i često su podložni tjednima vladine karantene.

CNN je zatražio komentar od vlade Zhengzhoua. Zdravstvena komisija provincije Henan rekla je državnoj novinskoj web stranici thepaper.cn da “istražuje i provjerava” pritužbe štediša koji su dobili crvene šifre.

Što se krije iza problema u Henanu?

U Henanu je kineska regulatorna komisija za bankarstvo i osiguranje okrivila privatnu investicijsku tvrtku koja ima velike udjele kod sva četiri zajmodavca.

Prošlog tjedna, policija u Henanu izjavila je da je kriminalna skupina na čelu s kontrolorom investicijske tvrtke “osumnjičena da koristi seoske banke za počinjenje teških zločina”. Policija kaže da je nekoliko osumnjičenih uhićeno.

Henan New Fortune Group više nema web stranicu. CNN je pokušao telefonom i e-poštom dobiti komentar od tvrtke bez uspjeha. Tvrtka nije davala izjave za javnost i vjeruje se da je poništena.

Kasnije u ponedjeljak, četiri banke iz Henana rekle su da će početi prikupljati informacije od klijenata koji su pogođeni gašenjem njihovih online transakcijskih sustava. Taj su potez zahtijevali financijski regulatori, dodale su banke u zasebnim priopćenjima na svojim web stranicama, ne objašnjavajući ništa dalje.

To je malo utjehe za klijente banaka. Depoziti do 500.000 juana (gotovo 75.000 dolara) zajamčeni su u slučaju bankrota, ali to nekima nije dovoljno — poput Petera — i ako vladina istraga utvrdi da je njihova štednja “nesukladna” transakcijama, mogli bi izgubiti sve.

“Prilično sam zabrinut kako će se (vlasti) nositi s našim novcem”, rekao je Ye, koji je zamolio CNN Business da koristi samo njegovo prezime. Ye je 30-godišnji tehnički radnik iz grada Dongguana u provinciji Guangdong — oko 1500 km (900 milja) od banaka koje je koristio u Henanu. Rekao je da kod njih ima ukupno 160.000 juana (oko 24.000 dolara) depozita.

“Iz banaka su nam rekli da su depozitni proizvodi legalni i da su zaštićeni sustavom osiguranja depozita”, rekao je. – Samo želimo vratiti svoj novac.

Četiri banke – Yuzhou Xinminsheng Village Bank, Shangcai Huimin County Bank, Zhecheng Huanghuai Community Bank, New Oriental Country Bank of Kaifeng – nisu odgovorile na zahtjeve za komentar.

Rizične obveze

Početkom 2021. Peking je zabranio bankama prodaju depozitnih proizvoda putem internetskih platformi trećih strana, strahujući da bi brza ekspanzija fintech sektora mogla povećati rizike u širem financijskom sustavu. Narodna banka Kine takve je prakse nazvala “nezakonitim financijskim aktivnostima”.

Pa zašto su male lokalne banke u Henanu očito ignorirale zabranu i podizale depozite od štediša – poput Yea, koji žive na drugom kraju zemlje?

Kineski nacionalni regulator za bankarstvo i osiguranje kaže da su im internetske platforme trećih strana omogućile da zaobiđu ta zemljopisna ograničenja i razviju svoje poslovanje u cijeloj zemlji.

U slučaju Henan, razni državni mediji izvještavaju da su depozitni proizvodi prodavani putem platformi povezanih s, ili u vlasništvu divova kineske tehnološke scene kao što su Baidu (BIDU) i JD.com. (J D)

Te platforme – Du Xiaoman Financial, koja je financijska podružnica Baidua, kao ni JD Finance – nisu odgovorile na zahtjeve za komentar.

“Čini se da regulatori središnje vlade nisu u stanju provesti te propise koji imaju za cilj spriječiti pojavu ovakve vrste bankrota”, rekao je Frank Xie, kineski ekonomski stručnjak. Dodao je da je korupcija “hara” na lokalnim razinama financijskih institucija.

“Počinitelji poput osobe koja krade milijune od štediša često bivaju zaštićeni sudionicima u vladama i višoj razini upravljanja bankama”, rekao je Xie.

“Ključni problem je u tome što se kineski financijski sustav jednostavno prebrzo proširio u odnosu na veličinu gospodarstva tijekom prethodnog desetljeća”, rekao je Logan Wright, direktor istraživanja kineskog tržišta u Rhodium Group.

Kineski bankarski sektor povećao se šest puta od 2008. godine, a ukupna imovina dosegnula je preko 50 bilijuna dolara, prema vladinim statistikama.

Struktura financiranja malih zajmodavaca također ih čini rizičnijima, kažu stručnjaci.

U usporedbi s velikim bankama, za financiranje se više oslanjaju na depozite. Mnogi od njih nude visoke kamatne stope za privlačenje komercijalnih i međubankovnih depozita. Ali kako usporavanje gospodarstva znači da se zajmoprimci bore s otplatom bankama, postaje im teško isporučiti povrate koje su ponudili štedišama.

“Struktura financiranja obveza u mnogim uglavnom manjim i regionalnim bankama u Kini najvjerojatnije je još uvijek osjetljiva na povlačenje depozita, oprez zajmodavca i pogoršanje ekonomske uspješnosti i rastuću nezaposlenost”, rekao je George Magnus, suradnik u Kineskom centru na Sveučilištu Oxford i bivši glavni ekonomist u UBS-u.

Pogoršanje financijskog zdravlja

Kriza u Henanu stigla je u vrijeme kada je povjerenje javnosti u kineski bankarski sustav već opadalo.

U posljednjem desetljeću, Peking je suzbijao aktivnosti “bankarstva u sjeni” – što znači neregulirano, neuobičajeno kreditiranje od strane financijskih institucija – zbog zabrinutosti da je većina sredstava preusmjerena na graditelje nekretnina i infrastrukturne projekte lokalne uprave, što dovodi do brzog porasta duga i rastućih financijskih rizika.

Kina je 2019. godine preuzela kontrolu nad Baoshang bankom sa sjedištem u Unutarnjoj Mongoliji, navodeći ozbiljne kreditne rizike koje predstavlja zajmodavac.

Bila je to prva zapljena banke u Kini u više od 20 godina, a zajmodavac je proglasio bankrot.

Sljedeće godine bilo je najmanje pet bankovnih napada kod malih zajmodavaca, uglavnom potaknutih strahom javnosti nakon izvješća o financijskim problemima u bankama ili istragama protiv korupcije protiv izvršnih direktora banaka.

“Financijske institucije još uvijek se bore s nekim gubicima koje su pretrpjele, osobito u sjeveroistočnim, središnjim provincijama Kine i zapadnim regijama, gdje su se aktivnosti bankarstva u sjeni najbrže proširile tijekom proteklog desetljeća”, rekao je Wright.

Da stvar bude još gora, “stalna usporavanja gospodarstva tijekom pandemije Covida -19 dodatno su izložila financijske institucije novim kreditnim rizicima”, dodao je Wright.

Efekti prelijevanja

Ulagači pomno prate vladinu istragu o vođenju banke Henan. Analitičari procjenjuju moguće učinke prelijevanja na druge banke.

“Ekonomija je ključni razlog zašto bi pogođene banke mogle imati poteškoća, a vrlo je moguće da će biti pogođene i druge banke, možda čak i veće banke, s obzirom na to da sudbina tržišta nekretnina i cijena nekretnina visi o koncu”, rekao je Magnus sa Sveučilišta Oxford.

Kinesko gospodarstvo bori se s politikom nulte tolerancije prema Covidu u zemlji. Mnogi gradovi stavljeni su pod potpunu ili djelomičnu blokadu od ožujka, što je izazvalo pustoš u aktivnostima. Analitičari su zabrinuti da bi se gospodarstvo moglo smanjiti u drugom tromjesečju.

“Ovo bi moglo imati višestruke učinke s obzirom na to da bi nekretnine kao klasa imovine sada mogle biti ugrožene na nekoliko godina”, rekao je Magnus.

Kineski gigantski sektor nekretnina, koji čini čak 30% njezina BDP-a, u sve je većem padu. Prema nedavnom istraživanju tvrtke Cric China za istraživanje nekretnina, prodaja 100 najboljih developera u zemlji pala je za 59 posto u svibnju u odnosu na godinu dana ranije.

Evergrande — jedan od najvećih developera u zemlji — prolazi kroz veliko restrukturiranje nakon što je krajem prošle godine platio svoje dugove. Analitičari su se dugo bojali da bi kolaps Evergrandea mogao imati valovite učinke na industriju nekretnina i preliti se na financijski sustav.

Nekretninski zajmovi čine gotovo 30% neotplaćenih kredita kineskim financijskim institucijama.

Analitičari se još ne brinu zbog financijske krize — jer će PBOC vjerojatno osigurati zaštitu većih i sustavno važnijih banaka.

No, nezadovoljstvo izazvano bankarstvom moglo bi biti velika briga za vladu.

Kada su Covid zdravstveni kodovi štediša postali crveni početkom prošlog tjedna, izbacivši iz kolosijeka planirani prosvjed u Zhengzhouu, to je izazvalo veliko negodovanje na društvenim mrežama.

“Sada vas (vlasti) mogu spriječiti da podnesete peticiju tako što će vam izravno staviti digitalne okove, odnosno dajući vam crvene kodove”, rekao je jedan komentar na Weibou, kineskoj platformi nalik Twitteru.

Deseci štediša odvedeni su u karantenski hotel koji su čuvali policija i lokalni dužnosnici, prije nego što su idućeg dana poslani vlakovima za svoje rodne gradove; drugi su bili “u karanteni” na nekoliko drugih lokacija u gradu, uključujući fakultetski kampus, prema svjedocima i online objavama.

“Mnogi su ljudi izgubili svoju doživotnu ušteđevinu zbog toga i ako se dogodi više ovakvih incidenata, a ako juriš banke naiđe na represiju vlade, društveni nemiri bit će jedini krajnji rezultat”, rekao je Xie.

Izvor: CNN Business, Laura He

Nectar Gan, CNN-ov ured u Pekingu, i Wayne Chang dali su svoj doprinos ovom izvješću.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp