Željko Trivanović – Četiri neverbalne geste koje odbijaju ljude

Željko Trivanović – Četiri neverbalne geste koje odbijaju ljude

Najnovija istraživanja  pokazuju da mali pokreti koje radite, pokreti kojih obično niste niti svjesni, mogu igrati veliku ulogu u tome vjeruju li vam drugi ljudi ili ne vjeruju. U ovom istraživanju, profesor DeSteno i njegov tim otkrili su četiri specifične neverbalne geste koje su izravno povezane s nepovjerenjem. Te geste su sljedeće:

  1. Dodirivanje ruku

Istraživanje pokazuje da dodirivanjem ruku možete izgledati napeti i nervozni, a to može osobi s kojom komunicirate izgledati kao da niste iskreni, kao da nešto skrivate ili kao da vam fali samopouzdanja. Slično se mogu interpretirati i sklopljene ruke. Osoba vas može doživjeti kao nekoga tko je zatvoren, kao da ste postavili ogradu između sebe i osobe s kojom komunicirate.

  1. Dodirivanje vlastitog lica

Dodirivanje vlastitog lica je uobičajena neverbalna gesta koja signalizira da osoba razmišlja. Ali o čemu razmišljate ostaje nepoznanica za one koji pokušavaju odlučiti mogu li vam vjerovati ili ne mogu. I ako vas ne poznaju tada je za njih najsigurniji izbor da vam ne vjeruju, da niste sigurni za njih.

  1. Prekrižene ruke

Klasična poza koja komunicira zatvorenost je ona s prekriženim rukama. Ovom pozom obično komunicirate da vaši pravi osjećaji neće biti otkriveni te da niste otvoreni za suradnju.

  1. Naginjanje u nazad

Volimo ljude koji vole i nas. Kada se nagnete u naprijed pokazujete želju za bliskošću. Kada se nagnete unazad, osoba vas može doživjeti kao nekoga tko želi otići, nekoga tko se želi distancirati, isključiti iz razgovora.

Bilo da ste u poslovnoj ili privatnoj komunikaciji, kada sretnete novu osobu prvo trebate zaslužiti njezino povjerenje. Uz malo prakse, naučit ćete izbjegavati dodirivanje ruku ili lica. Nećete više prekrižiti ruke ili se naginjati od osoba s kojima komunicirate.

Kad postanete svjesni vlastitih gesti i povežete se s osjećajem koji se nalazi iza gesti imate mogućnost preispitati uzrok svojih osjećaja kao isto tako i promijeniti ih. Osim refleksije vlastitog govora tijela, možete obratiti pažnju i na govor tijela druge osobe i prema gestama koje čini provjeriti postoji li nešto što ne rezonira sugovorniku na temelju toga što ste rekli. Svjesno korištenje neverbalne komunikacije izvrstan je alat za poboljšanje komunikacijskih vještina.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp