SZO očekuje “visoke razine” koronavirusa ovog ljeta u Europi i poziva na cijepljenje iako cijepljenje nije spriječilo širenje zaraze


Svjetska zdravstvena organizacija očekuje “visoke razine” covida-19 ovog ljeta u Europi te je pozvala na pažljivo praćenje virusa jer se broj novozaraženih dnevno utrostručio u posljednjih mjesec dana unatoč činjenici da su najveći skokovi u Broj zaraza bilježi se u zemljama u kojima je procijepljenost veća od 80 posto i gdje se već duže vrijeme daju čak i treća i četvrta doza famoznog cjepiva za koje su stručnjaci tvrdili da je “spasonosno”.

Kako su zemlje diljem Europe ukinule mjere socijalnog distanciranja koje su bile na snazi, virus će ovog ljeta cirkulirati na višim razinama“, rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge.

Rekao je da virus neće nestati jer su ga zemlje prestale pratiti, da nastavlja zaraziti i nastavlja se mijenjati i nastavlja ubijati.

Potaknut tzv. omikron podsistemom BA.5, broj slučajeva zaraze u pedesetak zemalja koje pokriva Svjetska zdravstvena organizacija Europe ovaj je tjedan dosegao blizu 500.000 novozaraženih dnevno, dok je krajem svibnja iznosio oko 150.000 dnevno. prema podacima svjetske organizacije.

Između 4000 i 5000 smrtnih slučajeva od Covida dnevno tijekom većeg dijela zime, broj umrlih sada je na niskoj razini od 500, što je razina od ljeta 2020.

Gotovo sve europske zemlje bilježe veliki porast broja oboljelih, a Portugal, Luksemburg, Francuska, Grčka, Cipar, Njemačka i Austrija prednjače po broju novooboljelih unatoč visokoj procijepljenosti te trećoj i četvrtoj dozi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp