CDC je krivotvorio podatke kako bi odobrio cjepiva protiv COVID-19 za malu djecu

CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) je pokazao lažne podatke o riziku od COVID-19 za malu djecu kada su njegovi stručni savjetnici za cjepiva glasali za preporuku cjepiva protiv COVID-19 za djecu od 6 mjeseci.

Agencija je objavila preprint studiju ( https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.05.23.22275458v1 ) koja rangira uzroke smrti djece. Tvrdilo se da pokazuje da je COVID-19 bio vodeći uzrok smrti djece u SAD-u tijekom pandemije, ali promatrači su brzo ukazali na velike nedostatke u podacima.


Dokument rangira COVID-19 kao prvih šest uzroka smrti za dobne skupine 0-19, uključujući mlađe od jedne godine, 1-4 godine, 5-9 godina, 10-14 godina i 15-19 godina. Nejasno je zašto autori uključuju 18-godišnjake i 19-godišnjake u pedijatrijske podatke.


Međutim, jedan aspekt koji dovodi u zabludu je to što uspoređuje kumulativne smrtne slučajeve od COVID-19 s godišnjim stopama za druge uzroke smrti. Na primjer, u dobnoj skupini od 1 do 4 godine, dokument svrstava kumulativne smrti od COVID-19 kao 5. vodeći uzrok smrti, ispred bolesti srca i gripe. Ali niže na listi, nalazi se na osmom mjestu po godišnjoj smrti od COVID-19. Za svaku pojedinačnu dobnu skupinu, kumulativna stopa smrtnosti od COVID-19 više je nego dvostruko veća od godišnje stope smrtnosti.


Još jedan veliki problem s CDC-ovim prikazom podataka je spajanje smrti uzrokovanih izravno COVID-19 u odnosu na one za koje je COVID-19 bio samo “doprinosni” faktor. Autori navode da “samo COVID-19 smatramo temeljnim (a ne doprinosnim) uzrokom smrti”, ali to je netočno.


List citira podatke iz Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku, koji tablično prikazuje smrtnost od COVID-19 uključujući sve smrtovnice u kojima se spominje COVID-19, a ne samo slučajeve u kojima je on bio primarni uzrok smrti. Kada se podaci obrađuju na godišnjoj razini i uključuju samo smrtne slučajeve kod kojih je temeljni uzrok bio virus, COVID-19 nije rangiran kao vodeći uzrok smrti male djece. Za djecu mlađu od godinu dana nalazi se na 9. mjestu, iza gripe i upale pluća, srčanih bolesti i ubojstava. 

Prema CDC-u, nesreće imaju oko 25 puta veću vjerojatnost da će ubiti bebu nego COVID-19. Nažalost, te su lažne brojke ponovili brojni glavni izvori.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp