Užas – Medicinski stručnjaci u SAD-u traže dopuštenje za transplantaciju životinjskih organa u ljude

Užas – Medicinski stručnjaci u SAD-u traže dopuštenje za transplantaciju životinjskih organa u ljude

Nekoliko istraživačkih i sveučilišnih bolnica podnijelo je zahtjev američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) za dopuštenje eksperimentiranja s transplantacijom životinjskih organa na ljudima, izvijestio je u petak Wall Street Journal. Prijedlozi predviđaju strogo regulirana klinička ispitivanja i o njima će se odlučivati ​​od slučaja do slučaja, objavio je Vrhovni sud pozivajući se na izvore upoznate sa zahtjevima.

FDA je sazvala sastanak javnog savjetodavnog odbora u srijedu kako bi sa stručnjacima za transplantaciju raspravila o mogućim regulatornim zahtjevima za transplantaciju između vrsta – također poznatu kao ksenotransplantacija – priopćila je agencija.


Među institucijama koje su nedavno tražile smjernice FDA-e o kliničkim ispitivanjima ili su tražile odobrenje za njih je Medicinski centar Sveučilišta Maryland u Baltimoreu. U siječnju su teško bolesnom 57-godišnjaku presadili genetski modificirano svinjsko srce. 

Eksperimentalna operacija Davida Bennetta izvedena je uz hitno odobrenje FDA. U roku od tri tjedna od operacije, liječnici su pronašli svinjski virus u njegovom novom srcu. Bennett je umro dva mjeseca kasnije, od uzroka koji se još istražuju.


Sveučilište Maryland trenutno napreduje sa studijama o babunima dok traži smjernice od FDA o dodatnim koracima potrebnim za ispitivanja na ljudima, rekao je za VSJ dr. Muhamed M. Mohiuddin, jedan od liječnika uključenih u Bennettovu operaciju.

Istraživači sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu također planiraju zatražiti odobrenje FDA za kliničko ispitivanje, rekao je dr. Jaime Locke s Instituta za sveobuhvatnu transplantaciju Medicinskog fakulteta Heersink. Ranije ove godine, CTI je transplantirao bubrege svinja, koje su uspješno proizvodile urin.


Transplantacijski institut Langone Sveučilišta u New Yorku također je zainteresiran, rekao je njegov direktor dr. Robert Montgomery. “Na putu smo za klinička ispitivanja“, rekao je za VSJ.


Dok je FDA navodno zabrinuta zbog mogućih infekcija životinjskih organa koje bi se mogle proširiti ne samo na primatelje nego i na članove njihovih obitelji, stručnjaci za transplantaciju kažu da nije moguće jamčiti da su donirani ljudski organi također savršeno zdravi. Klinička ispitivanja omogućila bi istraživačima prikupljanje i dijeljenje podataka, a FDA bi imala bolji nadzor, kažu.


Nije jasno može li i kada FDA dati odobrenje za ispitivanja. Transplantolozi traže pristup životinjskim organima kako bi nadoknadili nedostatak ljudskih donora. Više od 6 000 Amerikanaca umre svake  godine čekajući na transplantaciju organa, s više od 100 000 ljudi na nacionalnoj listi čekanja, prema Ujedinjenoj mreži za dijeljenje organa, neprofitnoj organizaciji s kojom je savezna vlada ugovorila pomoć u raspodjeli organa.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp