Đikićeve prognoze za sezonu nisu se ostvarile – sezona će biti odlična

Đikićeve prognoze za sezonu nisu se ostvarile – sezona će biti odlična

Sjetimo se što je prije nekoliko mjeseci rekao dr. Ivan Đikić najavljujući turističku sezonu – da će „turisti odlaziti u sredine u kojima će se osjećati sigurnima, odnosno tamo gdje je više od 70 posto cijepljenih ljudi“. No, ova će ga sezona po svemu sudeći demantirati. Boris Mišević komentirao je Đikićeve prognoze kako „uvijek bude suprotno od onoga što ovaj ‘znanstvenik’ kaže“.

Nenad Bakić koji je i prošle i ove godine objavio kako će sezone biti sjajne, na svom je Facebook profilu napisao sljedeće: Čestitamo turisričkom ekspertu Đikiću na još jednoj uspješnoj prognozi! O turizmu zna koliko i o epidemiologiji. Jako je koristan: znamo da je uvijek suprotno od onoga što kaže! Moja je pak prognoza tada, odgovor na njegove tvrdnje, prije 4 mjeseca točna! Inače jako nevjerodostojan tip, već je bio kod nas kao turist iz visokozaražene Njemačke, a i uskoro će opet … izgleda da neće u visokoprocijepljene Portugal, Maltu, Francusku, Grčku ili Italiju koje imaju trenutno 4-7 puta veću incidenciju od nas.“

U jednom od Bakićevih komentara na ovu temu, Bakić je napisao: „Oni turistički djelatnici koji su prošle godine slušali Đikića i njegovu propalu ekipu prošli su loše, nisu bili spremni za sezonu. Oni koji su slušali Gordana Lauca i mene, bili su spremni. Zato su nas svuda i častili gdje god smo se pojavili.“

A, sezona će izgleda stvarno biti odlična. Naime, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, u radijskoj emisiji “A sada Vlada” krajem lipnja ove godine, rekla je kako bi ova turistička sezona, prema svemu što do sada vidimo, mogla biti bolja od rekordne 2019. 

„Ali više nas veseli vrijednost fiskaliziranih računa koja je već 20 posto viša nego 2019.“, rekla je ministrica. 

Dodala je i su prihodi na autocestama osam posto veći nego 2019.

„Sada smo na 94 posto noćenja i 84 posto dolazaka. Turisti gledaju destinacije koje su održive, gdje mogu ostaviti svoj zeleni otisak. Predsjednik Vlade je najavio projekt gradnje turističkih stabla. S obzirom da je Hrvatska autodestinacija, temeljem dolazaka vozila izračunali smo emisiju CO2 i došli smo do brojke da bi do 2030. trebalo zasaditi oko 10 milijuna stabala. Mislimo da je to dobra inicijativa, pogotovo za turiste koji na taj način mogu ostaviti svoj otisak“, rekla je ministrica.

Istaknula je kako se moramo odmaknuti od brojanja turista, brojanja dolazaka i noćenja te se okrenuti kvaliteti naše turističke ponude.

„U vrijeme pandemije imali smo prilike da nam dolaze novi turisti koji do sada nisu dolazili i koji su počeli tražiti sve što RH ima. Oni su otkrili RH, ali neće se vratiti ako budu prenapučena područja i ako se ne bude vodilo računa o kulturnoj baštini i o prirodnim resursima“, rekla je. 

Ministrica se osvrnula i na nedostatak radne snage. „Problem radne snage bit će još i gori, ne samo u turizmu već u svim sektorima. Europa kao kontinent stari i treba voditi računa da mlade ljude uključujemo što ranije u sustav. Važno je da turistički sektor pruži kvalitetne uvjete rada, da se radnike adekvatno plati, te da imaju adekvatan smještaj. Također, kako proširiti turističku godinu i stvoriti radna mjesta za cijelu godinu“, rekla je napomenuvši razvoj lječilišnog segmenta, za koji je rekla da su prepoznali kao prioritetnu nišu. 

Osvrnula se i na inflaciju. „Inflacija nije samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu. Svi se nadamo da će se to uskoro primiriti, ali vlada RH kroz svoje mjere pomogla je najugroženijima – spuštanjem PDV-a i svim ostalim mjerama za plin, struju, gorivo.
Naravno da će inflacija utjecati na povećanje cijena i u turizmu i ugostiteljstvu, ali istraživanja su pokazala da su ljudi odlučili da žele putovati bez obzira na poskupljenja, ali žele ići na održive destinacije. Zato nam je važno da se skoncentriramo na zelenu tranziciju“,
zaključila je ministrica Brnjac.

Izvor: Vlada / HTV

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp