Nijemci uspješno izdresirani – Gotovo svaki drugi Nijemac za pooštravanje korona mjera

Nijemci uspješno izdresirani – Gotovo svaki drugi Nijemac za pooštravanje korona mjera

Korona mjere su učinkovite, ali samo u ograničenoj mjeri – zaključak je komisije stručnjaka zadužene za ocjenu u sada dostavljenom izvješću. Prof. Volker Boehme-Neßler, stručnjak za ustavno pravo, kaže u intervjuu za WELT da se većina mjera ne može procijeniti.

Broj zaraženih raste, omikron varijanta BA.5 se i dalje širi – gotovo 50 posto Nijemaca stoga je za strože korona mjere, no 43 posto Nijemaca odbija pooštravanje korona mjera.

S obzirom na sve veći broj infekcija subvarijantom omikrona BA.5, gotovo svaki drugi građanin Njemačke je za brzo pooštravanje korona mjera. Prema reprezentativnom istraživanju instituta za istraživanje javnog mnijenja Civey u ime “Augsburger Allgemeine”, 49 posto ispitanih smatra da korona pravila treba odmah postrožiti.

43 posto je protiv strožih propisa u ovom trenutku. Preostalih osam posto dalo je neodlučan odgovor na pitanje: “Treba li, po Vašem mišljenju, zbog sve većeg broja zaraženih odmah postrožiti trenutne korona mjere?”

Među starijima od 65 godina, 62 posto ispitanih brzo poziva na strože korona mjere. Više od polovice mlađih od 50 godina je protiv toga. Savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach obećao je brzo djelovati s revizijom Zakona o zaštiti od infekcija. U proljeće su odredbe ozbiljno smanjene, a trenutna zakonska osnova za cijelu državu istječe 23. rujna.

“Bit će teška jesen, moramo biti spremni”, rekao je političar SPD-a u petak za ARD “Tagesthemen”. Smatra da ćemo “imati velikih poteškoća s varijantom BA.5 koja se sada ovdje širi”. Očekuje se vrlo visok broj slučajeva, što bi moglo dovesti i do preopterećenja kritične infrastrukture.

Lauterbach je u ZDF-ovom “heute journalu” isključio zaključavanje kao na početku pandemije: “Ne bismo to ponovili.” No, moglo bi se dogoditi da bi jedna ili druga mjera opet imala smisla. Lauterbach nije želio iznositi detalje, pozivajući se na povjerljive pregovore s ministrom pravosuđa Marcom Buschmannom (FDP). Već su u petak započeli jednoipolsatni razgovor. “Mislim da ćemo biti brzi”, rekao je Lauterbach. U sljedećih nekoliko tjedana bit će pripremljen dobar zakon o zaštiti od infekcija.

Njemačka udruga gradova također upozorava da se požuri. “Semafor se mora dogovoriti prije ljetne stanke. Prekasno je za pokretanje zakonodavnog procesa za novi zakon o zaštiti od infekcija u jesen”, rekao je generalni direktor Helmut Dedy novinama medijske grupe Funke. Savezna vlada trebala bi omogućiti da je “u opasnim situacijama obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru”, zahtijevao je Dedy.

Izvor: https://germany.detailzero.com/news

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp