UN poručuje: Klimatska agenda mora biti glavni prioritet za sve zemlje svijeta

UN poručuje: Klimatska agenda mora biti glavni prioritet za sve zemlje svijeta

Klimatske promjene trebale bi biti glavni prioritet za sve zemlje diljem svijeta unatoč novonastalim regionalnim sukobima, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u intervjuu za Guardian.

Zabrinjavajuće je da je rat u Ukrajini u velikoj mjeri skrenuo pozornost s klimatskih akcija. “Moramo učiniti sve što možemo kako bismo pitanje klime vratili na vrh našeg zajedničkog dnevnog reda“, rekao je Guterres.


Glavni tajnik UN-a istaknuo je kako ga posebno zabrinjava sve veća nejednakost između Sjevera i Juga.


Nejednakosti nastavljaju rasti unutar zemalja, ali sada rastu na moralno neprihvatljiv način između Sjevera i Juga, a to stvara podjele koje mogu biti vrlo opasne sa stajališta mira i sigurnosti“, rekao je Guterres.

Komentirajući planove nekih članica EU da povećaju korištenje ugljena nakon sankcija protiv energetskih resursa Rusije, glavni tajnik UN-a rekao je kako se nada da će europske zemlje dugoročno održati svoja obećanja protiv zagađenja. „Ugljen je neprijatelj broj jedan klimatskih mjera. “Nadam se da će razdoblja u kojima će neke zemlje sagorijevati više ugljena biti vrlo kratka”, rekao je.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp