Masovan prosvjed u Nizozemskoj – Poljoprivrednici blokirali ceste, benziske postaje i distribucije supermarketa

Masovan prosvjed u Nizozemskoj – Poljoprivrednici blokirali ceste, benziske postaje i distribucije supermarketa

Nizozemski poljoprivrednici ljuti na vladine planove za smanjenje emisija dušika odlučili su pokazati svoje nezadovoljstvo korištenjem traktora i kamiona kako bi blokirali ceste i distribucijske centre supermarketa, što je izazvalo strah od nestašice hrane u trgovinama.

Najprometnije nizozemsko zračno središte, zračna luka Schiphol, pozvala je putnike da koriste javni prijevoz kako bi došli do njenih terminala zbog straha da će blokade također biti usmjerene na zračne luke. Ribari su se također solidarizirali s poljoprivrednicima i blokirali i brojne pomorske luke.

Nemire među nizozemskim poljoprivrednicima izazvao je prijedlog vlade da se do 2030. godine emisije zagađivača poput dušikovih oksida i amonijaka smanje za 50%. Pokrajinske vlade dobile su godinu dana za formuliranje planova za postizanje tog cilja.


Nizozemski farmeri u pokrajini Sjeverna Nizozemska razgovarali su s dvojicom visokih dužnosnika u gradu Haarlemu. „Njihova je zabrinutost potpuno razumljiva i oni imaju našu nepodijeljenu pozornost. Lijepo je biti čovjek i normalno razgovarati jedni s drugima“ – napisao je na Twitteru jedan od dužnosnika Artur van Dijk.

Deseci drugih farmera parkirali su svoje traktore na mostu preko kanala, prisiljavajući teretne teglenice da se provuku s obje strane jer se most nije mogao otvoriti da ih propusti.


Očekuje se da će reforme uključiti smanjenje stočnog fonda i kupnju nekih farmi čije životinje proizvode velike količine amonijaka.

Poljoprivrednici tvrde da su nepravedno napadnuti i da im se ne daje perspektiva za budućnost.


Policija je promatrala, ali nije odmah reagirala u ponedjeljak dok je oko 25 traktora bilo parkirano ispred distribucijskog centra lanca supermarketa Albert Hein u gradu Zaandamu, sjeverno od Amsterdama. Plakati i transparenti pričvršćeni na traktore nosili su poruke uključujući: “Naši poljoprivrednici, naša budućnost.”


Traktor na drugom prosvjedu, u sjevernom gradu Drahtenu, pozvao je ljude da “na trenutak razmisle o tome što žele jesti bez farmera”. Krovna organizacija supermarketa pozvala je policiju na akciju i upozorila na moguće nestašice na policama supermarketa.


Blokade distribucijskih centara nanose štetu građanima Nizozemske. Supermarketi čine sve što mogu kako bi trgovine bile opskrbljene, ali ako se blokade nastave, to bi moglo dovesti do toga da ljudi neće moći obaviti svakodnevnu kupovinu, stoji u priopćenju Središnjeg ureda za trgovinu hranom.


Prometne vlasti upozorile su vozače da se pripreme na kašnjenja i moguće spore traktore na autocestama u zemlji. No, rekli su da u ponedjeljak ujutro nije bilo mnogo problema za one koji su išli na posao, vjerojatno zato što su mnogi radije radili od kuće nego zapeli u prometu.


Tijekom vikenda vlada je imenovala posrednika koji će voditi razgovore između organizacija poljoprivrednika i dužnosnika koji pripremaju mjere za smanjenje zagađenja.


Međutim, premijer Mark Rute odbio je pregovore s poljoprivrednicima odgovornima za radikalne prosvjede. Glavna poljoprivredna lobistička skupina LTO opisala je posrednika Johana Remkesa kao “administrativnog teškaša s dubokim znanjem” o problemima i rekla da je otvorena za razgovore s njim.


Prema LTO-u, u Nizozemskoj ima gotovo 54 000 poljoprivrednih poduzeća s ukupnim izvozom od 94,5 milijardi eura u 2019.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp