Potpuni kaos u Nizozemskoj – Vojska i policija na nogama zbog današnjeg masovnog prosvjeda poljoprivrednika

Kako bi smanjile emisije dušika, za koje agende tvrde da su pogubne za klimu, nizozemske vlasti propisuju radikalno smanjenje stočnog fonda. To je domaće poljoprivrednike dovelo na barikade i okupiralo ovu zemlju, koja je inače jedna od svjetskih poljoprivrednih velesila.

U ponedjeljak bi radikalni prosvjedi poljoprivrednika u Nizozemskoj mogli dosegnuti svoj vrhunac. Najavljena je masovna blokada prilaza amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol, kao i zračnim lukama u Eindhovenu i Maastrichtu, piše Deutsche Welle.

Stvar je otišla toliko daleko da je policija najavila da će svim sredstvima probiti blokade, a u pripravnosti je i vojska.

Jasno ću reći – nećemo tolerirati traktore oko Schiphola“, rekla je ministrica obrane Kasja Olongren. Napetost u zemlji može se rezati nožem nakon tjedana prosvjeda poljoprivrednika. Autoceste su već blokirane, na ulicama i ispred zgrada vlade u Haagu su traktori i krave, zapaljene su bale sijena, prskano je gnojivo ispred kuća političara.

Prosvjednici su prošlog utorka stigli pred stan Christiane van der Waal, ministrice odgovorne samo za temu “priroda i nitrati”. Stranica je predstavljena početkom godine kako bi se uhvatila u koštac s problemom koji muči ovu poljoprivrednu naciju – previše dušikovih spojeva koji truju prirodu. Njih 70 posto dolazi iz stočarstva, a Vlada jedino rješenje vidi u radikalnom smanjenju stočnog fonda, što seljake dovodi na ulicu.

Vlast ne zanimaju poljoprivrednici

Znam kakve to goleme posljedice ima za poljoprivrednike, rekao je Van der Waal predstavljajući plan u parlamentu sredinom lipnja. “To je strašno. Ali nemamo izbora. “Priroda ne može čekati”, istaknula je. Vlada premijera Marka Ruttea ima jasnu većinu u parlamentu za provođenje planova i čini se da ne odustaje od njih.

“Na korak smo od čišćenja poljoprivrednog sektora u Nizozemskoj. To će naravno imati posljedice za građane”, kaže Karoline van der Plas, zastupnica u parlamentu koja zastupa interese poljoprivrednika.


Ova mala zemlja pripada poljoprivrednom kolosu, gdje je u južnim krajevima, primjerice, broj svinja po četvornom kilometru daleko najveći u svijetu. Samo SAD izvozi više poljoprivrednih proizvoda od Nizozemske, u smislu vrijednosti.

Prema planu Vlade, do 2030. godine emisije dušika moraju se smanjiti za 70 posto u nekim pokrajinama, posebice u regijama koje su u EU-u priznate kao zaštićena područja prirode. 

Stručnjaci kažu da za uzgajivače stoke to znači smanjenje emisije od najmanje pedeset posto.

Odavno je jasno da se to može samo s manje stoke, što bi mnogim seljacima uništilo egzistenciju. Vlasti još nisu precizirale kakav je plan niti hoće li, primjerice, isplatiti odštetu onima koji odustanu od stočarstva ili odluče preseliti svoja imanja u druge krajeve.

Pitaju se što je s potrošačima koji žele najjeftinije moguće meso? Što je s trgovcima stočnom hranom, proizvođačima gnojiva i pesticida, klaonicama, bankama, svima koji zarađuju u sustavu?“, stoji u tekstu.


Kako piše list, to odjekuje u medijima, a komentari upozoravaju da društvo ne bi trebalo vjerovati da postoje jednostavna rješenja. “Odustanite od ovih katastrofalnih planova, razgovarajte s nama o bitno drugačijoj politici. Ne dopustite da se miroljubive akcije farmera pretvore u pobunu farmera”, zatražio je Bart Kemp, jedan od najpoznatijih vođa prosvjeda.


No, prema opisu nizozemske policije, prosvjedi već duže vrijeme nisu mirni.

Vidimo da akcije više nisu organizirane, kaže načelnik policije Viljem Velders.

Iz udruga poljoprivrednika kažu da se svašta može dogoditi, ali da oni za to nisu odgovorni.


Problem drugdje u EU?


U jednom komentaru lista Neue rur Zeitung iz Essena podsjeća se da se presuda Europskog suda o zaštićenim područjima prirode odnosi na cijelu EU, ali da se čini da u Njemačkoj i drugdje to još nisu shvatili. Komentator upozorava da će odnos poljoprivrede i zaštite prirode definirati naš život u budućnosti.

U tom slučaju, piše list, nije od pomoći ako se problem prvo zanemari, a zatim se poljoprivrednici stave pred svršenu stvar.


Stjerani su u kut sa svojom imovinom – uzmi ili ostavi.” Uzmi novac koji država nudi i zatvori proizvodnju ili umri polako. Neće ni poljoprivrednici. Takav brutalan pristup problemu nije primjeren”, zaključuje se u komentaru.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp