Pripremaju nas za novi teror – Svjetska banka i SZO (WHO) osnivaju zajednički fond za nadolazeću pandemiju

Pripremaju nas za novi teror – Svjetska banka i SZO (WHO) osnivaju zajednički fond za nadolazeću pandemiju

Svjetska banka zajedno je s Svjetskom zdravstvenom organizacijom 30. lipnja odobrila osnivanje novog fonda za pomoć zemljama s niskim i srednjim prihodima da se pripreme za pandemiju, s već pripremljenih više od milijardu dolara.

Fond za financijsko posredovanje (FIF) ima za cilj riješiti “kritične nedostatke” u prevenciji, pripravnosti i odgovoru na pandemiju (PPR) kako bi se ojačao regionalni i globalni kapacitet.

Prema Svjetskoj banci, fond će donijeti dodatna sredstva PPR-u, potaknuti zemlje na povećanje ulaganja, poboljšati koordinaciju među partnerima i služiti kao platforma za zagovaranje.

“Svjetska banka je najveći pružatelj financiranja PPR-a s aktivnim operacijama u više od 100 zemalja u razvoju kako bi ojačala svoje zdravstvene sustave”, rekao je predsjednik Grupe Svjetske banke David Malpass u izjavi.

FIF je primio više od milijardu dolara financijskih obveza, uključujući doprinose Sjedinjenih Država, Europske unije, Indonezije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Singapura.

Fond, čije se pokretanje očekuje ove jeseni, razvijen je pod vodstvom Sjedinjenih Država, Italije i Indonezije u sklopu njihovog predsjedanja G-20. Washington je već obećao 450 milijuna dolara za potporu FIF-u. 

Citirajući podatke stručnjaka, američki predsjednik Joe Biden rekao je da je svake godine potrebno više od 10 milijardi dolara za popunjavanje rupa u međunarodnom financiranju za zdravstvenu sigurnost i pripravnost na pandemiju.

Biden je rekao da je zatražio od Kongresa dodatnih 4,75 milijardi dolara u obveznicama i diskrecijskim sredstvima kako bi se “značajno poboljšala učinkovitost fonda i katalizirale obveze drugih”.

Da budemo jasni, zaštita Sjedinjenih Država od prijetnji zaraznih bolesti ne može se postići samo postupnim povećanjem godišnje globalne potrošnje za zdravstvo“, rekao je u izjavi.

Potrebno je dodatno financiranje kako bismo postigli novi napredak u borbi protiv zaraznih bolesti s kojima ćemo se suočiti, uz stalne zahtjeve tekuće globalne pandemije COVID-19, i održivu potporu dugoročnim globalnim ulaganjima u zdravlje i zdravstvene sustave“, dodao je Biden.

Svjetska banka služit će kao FIF-ov povjerenik i domaćin tajništva, dok će se Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) voditi kao njegov tehnički partner. Oni će blisko surađivati ​​s donatorima na izradi detaljnog opsega i dizajna FIF-a u nadolazećim tjednima.

“WHO će igrati središnju ulogu u FIF-u, pružajući tehničko vodstvo za njegov rad u bliskoj suradnji sa Svjetskom bankom kako bi se ostvarila ova ambiciozna vizija”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp