Strahota – Italija je na pragu uvođenja obvezne četvrte doze covid cjepiva

Strahota – Italija je na pragu uvođenja obvezne četvrte doze covid cjepiva

Unatoč procijepljenosti od 80,5 posto, odnosno 138 milijuna doza, Italija se ponovno suočava s velikim brojem zaraženih.

Covid mutira ogromnom brzinom, varijanta sustiže varijantu, brzina zaraze donijela je pravi bum u njezinom širenju, talijanske regije traže od Vlade da ubrza odluku o obvezi četvrte doze cjepivo za osobe starije od 70 godina, a vrhunac zaraze očekuje se u narednim tjednima. 

Do sada smo učili da što virus više mutira, postaje bezopasniji, već bi trebao biti na razini obične prehlade, no čini se da nije tako. U Italiji su stručnjaci iz područja epidemiologije bili iznenađeni što bi ljetna sezona mogla donijeti ovu razinu krize i nove slučajeve zaraze. 

Stopa zaraženosti je trenutno u porastu, ali samo statistički gledano bez tih skrivenih brojki, uglavnom među mladima, ima više od milijun novozaraženih, a razina zaraženosti dosegla je 27,4 posto na 100 obavljenih testova, povećava se broj hospitalizacija, povećava se broj na intenzivnoj terapiji. Nema podataka koliki je postotak cijepljenih osoba na intenzivnoj njezi.

Pojedine regije vrše pritisak na Ministarstvo zdravstva, poput Emilije Romagne, Toskane, Veneta i Lazija, a pridružuju im se i druge regije sa zahtjevom da se što prije krene s četvrtom dozom cjepiva za populaciju stariju od 70 godina. godina, jer se prethodna objava odnosila na građane starije od 80 godina.

Problem je u tome što je najavljeno docjepljivanje za tu godinu planirano za rujan/listopad s “nadograđenim” cjepivom koje je više usmjereno na varijantu Omikron 5. Pier Paolo Sileri, podtajnik Ministarstva zdravstva, pak, ima svoju preciznu ideju da je sada kasno cijepiti populaciju stariju od 70 godina s ciljem zaustavljanja ovog vala zaraze, jer kada svi budu cijepljeni četvrtom dozom cjepiva, ova varijanta virusa će već biti na kraju, stoga se isplati pričekati rujan/listopad i nastaviti cijepiti ažuriranim učinkovitijim cjepivom”.

Stoga treba nastaviti s cijepljenjem “učinkovitijim” cjepivima iako zemlje s najviše cijepljenih imaju najveće stope zaraze.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp