Stravično – Nizozemska policija pucala na poljoprivrednike koji prosvjeduju protiv klimatske agenda


Incident se dogodio usred nemira oko zelene agende koja prijeti uništenjem poljoprivrednog sektora u Nizozemskoj. Policija u Nizozemskoj uperila je vatreno oružje u poljoprivrednike koji su prosvjedovali protiv novih “ekoloških” reformi, a video snimka pokazuje policajce kako pucaju na traktor dok je pokušavao izbjeći policiji.

Incident se dogodio kasno u utorak u blizini ulazne rampe na autocestu u sjevernom gradu Heerenveenu, gdje je lokalna policija tvrdila da su “vozači traktora pokušali probiti policijsku blokadu” nakon što su zaustavljeni.


Nastala je prijeteća situacija. Ispaljeni su hici upozorenja”, kazali su i dodali da je traktor pogođen, a trojica osumnjičenih su kasnije zaustavljena i uhićena. U sukobu nitko nije ozlijeđen.

Međutim, snimka pucnjave u međuvremenu se pojavila na društvenim mrežama i ne pokazuje nikakav pokušaj traktorista da probiju blokadu. Umjesto toga, video prikazuje dva vozila koja napuštaju mjesto događaja, od kojih nijedno ne dolazi ni blizu da udari pješaka, dok policajci otvaraju vatru na drugo vozilo.

Drugi video, navodno snimljen otprilike u isto vrijeme, prikazuje policajca s oružjem u ruci kako izdaje naredbe traktorskoj prikolici parkiranoj blizu rampe autoceste, cijelo vrijeme držeći upereno oružje.

Gideon van Meijeren, zastupnik konzervativne stranke Forum za demokraciju, kasnije je komentirao video kao odgovor na policijsko priopćenje, rekavši da se ne vidi nitko u “neposrednoj opasnosti”, dodajući oznake “policijsko nasilje” i “pobuna farmera” . Pozvao je nadležne da “što prije objasne očitu neusklađenost”, istaknuvši da je zatražio hitnu raspravu u Saboru.

Budući da je policajac pucao dok je bio na dužnosti, State Department of Criminal Investigation pokrenut će istragu o incidentu kako bi utvrdio što se točno dogodilo, dodala je lokalna policija.

Sukob dolazi usred vala nemira među nizozemskim poljoprivrednicima, koji su se glasno protivili vladinoj inicijativi za smanjenje emisija zagađivača, uključujući dušikov oksid i amonijak, za 50 posto u sljedećih osam godina.


Reforme će teško pogoditi poljoprivrednu industriju, budući da gnojiva sadrže veliku količinu dušikovog oksida, a stoka proizvodi amonijak u mokraći i izmetu. Poljoprivrednici bi mogli biti prisiljeni smanjiti broj stoke ili potpuno prestati raditi.


Mnogi se boje da će ih reforme jednostavno staviti van posla, što je izazvalo intenzivne prosvjede posljednjih tjedana, uključujući blokade glavnih prometnih čvorišta koje predvode poljoprivrednici.


Krajem prošlog mjeseca, nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da poljoprivrednici imaju pravo prosvjedovati, ali je upozorio da im vlada neće dopustiti da “stvaraju opasne situacije” ili “zastrašuju dužnosnike

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp