Vjerovali ili ne, Europska komisija planira Ukrajini predati svu zaplijenjenu rusku imovinu

Vjerovali ili ne, Europska komisija planira Ukrajini predati svu zaplijenjenu rusku imovinu

Europska komisija priprema pravni okvir za prijenos zamrznutih ruskih sredstava za obnovu Ukrajine, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen govoreći u Europskom parlamentu.

Europska komisija to smatra pravednim i priprema pravni okvir kako bi zamrznuta ruska imovina i imovina ruskih oligarha bila predana za potrebe obnove Ukrajine“, objasnila je.


Von der Leyen je dodala da zemlje Europske unije neće čekati kraj sukoba u Ukrajini, a EU će zajedno sa zemljama G7 održati stručnu konferenciju o sudbini ruske imovine.


Kako je navela, nakon međunarodne konferencije u Luganu o obnovi Ukrajine, na kojoj je više od 40 zemalja izrazilo želju da tome pridonese, potrebno je pristupiti konkretnoj realizaciji tamo zacrtanih planova.


Sada to moramo ostvariti. A za to su nam potrebna najbolja sredstva za obnovu (Ukrajine). Zato ćemo u dogovoru s njemačkim predsjedanjem G7 nakon ljeta sazvati konferenciju na visokoj razini”, precizirala je.


Obnova će zahtijevati ogromne napore. Nikada nismo izvodili operacije ovakvih razmjera, pa ćemo morati okupiti najbistrije umove da to pripremimo“, istaknula je i dodala da ovih dana Europska unija radi na pomoći Ukrajini.


Specijalna vojna operacija u Ukrajini

  1. veljače ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je početak vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. Obraćajući se sugrađanima, rekao je da okolnosti “zahtijevaju odlučnu i hitnu akciju”, jer su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. 

    Putin je istaknuo da je cilj operacije “zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu kijevskog režima“. Za to se, prema njegovim riječima, planira provesti “demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine” i privesti pravdi sve ratne zločince odgovorne za “krvave zločine nad civilima” u Donbasu.


Ministarstvo obrane Rusije redovito naglašava da ruska vojska ne izvodi nikakve udare na gradove Ukrajine: vojna infrastruktura onesposobljena je visokopreciznim sredstvima.


Zapadne zemlje su nakon početka specijalne operacije pojačale sankcijski pritisak na Moskvu. Kremlj je ove restriktivne mjere nazvao ekonomskim ratom. Kako je naglasio ruski predsjednik Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna je strategija Zapada, a glavni cilj joj je pogoršati živote milijuna ljudi.

Osim zamrzavanja zlatnih i deviznih rezervi Ruske Federacije u vrijednosti od oko 300 milijardi dolara, zabranama su obuhvaćene sve transakcije koje se tiču ​​upravljanja rezervama i imovinom Središnje banke, kao i transakcije s bilo kojim pravnim osobama, organizacije ili tijela koja djeluju u ime ili prema nalogu CB-a.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp