Europska agencija za lijekove poručuje: Stižu 6, 7 i 8 doza cjepiva protiv COVID-a

Europska agencija za lijekove poručuje: Stižu 6, 7 i 8 doza cjepiva protiv COVID-a

Europska agencija za lijekove (EMA) navodi da je u cijeloj Europi primijećen novi val zaraze covidom-19 te najavljuje da se za jesen pripremaju nove vrste cjepiva protiv novih sojeva, što jednostavnom matematikom znači da će na jesen neke zemlje u kojima se već uvelike primjenjuje četvrta doza u tom razdoblju nuditi 5, 6, 7 ili čak osmu dozu cjepiva.

Kako navode, surađuju s nekoliko farmaceutskih tvrtki koje razvijaju cjepiva prilagođena novim sojevima i podvrstama s ciljem da njihova distribucija krene tijekom jeseni.

Na redovnoj konferenciji za novinare EMA objašnjava da su trenutno dominantni uzročnici infekcije covidom 19 u Europi podvrste Omikron, B4 i BA5, za koje se očekuje da će do kraja srpnja zamijeniti sve ostale varijante covida 19 u Europi.

Dr. Marko Kavaleri ispred EMA-e ističe da nema podataka da je infekcija uzrokovana ovim sojevima teža u odnosu na ranije sojeve, ali da su B4 i BA5 “lako prenosivi” što dovodi do “povećanja prijenosa”. “ koja izaziva “ozbiljnu infekciju” kada je riječ o starijim osobama.

Do sada odabrana cjepiva protiv covida 19 i dalje pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i težih oblika bolesti, a imajući u vidu visoku razinu procijepljenosti u EU, u puno smo boljoj situaciji nego što smo bili u ranijim valovima zaraze,“ kaže Kavaleri.

Iz EMA-e ističu kako primarno cijepljenje i prvo docjepljivanje ostaju prioriteti, a preporuka je najviših zdravstvenih institucija EU da se drugo docjepljivanje trebaju primiti osobe starije od 80 godina, au trenutnim uvjetima porasta zaraženosti i oni između 60 i 80 godina osobe osjetljivog zdravlja bilo koje dobi.

Doktorica Kavaleri dodaje da je EMA u kontaktu s farmaceutskim tvrtkama koje rade na razvoju novih cjepiva prilagođenih sojevima Omikron s ciljem da njihova distribucija krene od jeseni.

Trenutno radimo na mogućem odobrenju prilagođenih cjepiva u rujnu, kaže Kavaleri.

Napominje da bi se nova, prilagođena cjepiva u početku trebala koristiti kao docjepljivanje.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp