Sinkroniciteti – nevjerojatni spletovi okolnosti koji nadilaze maštu

Sinkroniciteti – nevjerojatni spletovi okolnosti koji nadilaze maštu

Postoji uvriježeno mišljenje koje kaže da “za svako čudo postoji objašnjenje, a ako ga nema, to je zato što ga još nismo otkrili, no, uskoro ćemo”. Ima ona jedna sjajna epizoda iz serijala Na rubu znanosti, “Sinkronicitet – značajne koincidencije”, u kojoj se iznose sjajni primjeri nevjerojatnih spletova okolnosti koji nadilaze maštu.

Pa evo jednog takvog primjera za koji sam upravo čuo. Moj frend iz djetinjstva upravo mi je poslao crno bijelu fotku koju je i sam “slučajno” nedavno otkrio u bespućima Facebooka. Dakle, na fotki se nalazi Brigitte Bardot u šetnji ulicama crnogorskog grada Bara. To ne bi bilo ništa čudno, fotka ko’ fotka. Ali, u razgovoru sa svojim ujakom, ovaj mu kaže: “Vidiš ova dva čovjeka koji je promatraju? To su tvoj djed i njegov sin, tj. otac tvojeg rođaka!”

Koja je to zapanjujuća koincidencija da moj frend, prvo uoči fotku (u moru sličnih) i uopće ne primijeti dvojicu u pozadini, da bi mu svemir skrenuo pažnju da su ta dvojica važnija od same Brigitte?

Zapravo, cijeli prizor jednako je važan za frenda, ali i za sve nas. Ako samo pogledamo fotku, ona nam neće ništa značiti. Ali, ako uz nju ide i neki nevjerojatan sadržaj, ostavit će na nas snažan dojam. Volim reći da su ovakve stvari velika podrška za sve one koji na njih nailaze, a pogotovu za same aktere koji u njima sudjeluju.

To im je jedina svrha. One su poput nekakvih svemirskih stanica koje plutaju u ništavilu i čekaju nas na našem putovanju da se malo okrijepimo i povratimo samopouzdanje, poput maratonaca koji u trku uzimaju boce s vodom i malo se okrijepe. Jer, svijet i život u njemu daleko su kompleksniji nego što ćemo ikada biti u stanju zamisliti.

I ne, nikada nećemo moći ovo objasniti. Ovo nije u domeni objašnjenja, nego iskustva. Mi imamo objašnjenja samo za linearne pojave. Za apstraktne nemamo. Njegujte svoja čuda. To su oaze povjerenja i dubokog mira. Dok u zadivljenosti o njima razmišljamo, nalazimo se u izmijenjenom stanju svijesti. A tada je sve moguće. To je nevjerojatan potencijal i prilika za rast.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp