Europa nezaustavljivo klizi u propast – Nestašice plina mogle bi dovesti do zatvaranja škola u Njemačkoj

Europa nezaustavljivo klizi u propast – Nestašice plina mogle bi dovesti do zatvaranja škola u Njemačkoj

Sankcije uvedene Rusiji dovele su Europu na rub propasti. Naime, škole i druge obrazovne ustanove u Njemačkoj trebale bi biti označene kao “kritična infrastruktura” kako bi se spriječilo njihovo zatvaranje ove zime zbog mogućih nestašica plina, ustvrdila je ministrica obrazovanja Bettina Stark-Wattinger.

Govoreći za njemačke novine Rheinische Post, Stark-Wattinger je rekao da bi prioritet vlade Olafa Scholza trebao biti osigurati da škole i sveučilišta ostanu otvoreni čak i ako zemlja ove zime ostane bez plina.

Već sam tijekom pandemije rekao da obrazovne objekte treba označiti kao kritičnu infrastrukturu. Sada kada je Rusija značajno smanjila opskrbu plinom, velika se pozornost mora posvetiti školama i sveučilištima u Njemačkoj“, upozorila je ministrica“.

Prema dužnosnicima, obrazovne će institucije morati postati energetski učinkovitije, a ispitivanja su već u tijeku u mnogim školama i sveučilištima. Njemački sindikat prosvjetnih i znanstvenih radnika kaže da su mnoge škole u zemlji već energetski učinkovite. No, kako ističu, neke škole, posebice starije zgrade, nisu adekvatno izolirane.

Sindikati pozdravljaju činjenicu da je njemačka vlada uključila škole, zajedno s privatnim kućanstvima, u kategoriju “zaštićenih potrošača” svog plana za izvanredne situacije u vezi s plinom.

Ova oznaka znači da će ta područja imati prioritet za opskrbu plinom ako dođe do nestašice.

Isporuke plina u Europu od strane ruskog Gazproma kroz plinovod Sjeverni tok 1 prošlog su mjeseca pale na oko 40 posto kapaciteta. Moskva je tvrdila da je to izravna posljedica zapadnih sankcija, koje su spriječile da se neka ključna oprema vrati Rusiji.

Da stvar bude gora, cjevovod će biti potpuno zatvoren na 10 dana sredinom srpnja zbog planiranog održavanja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp