Ustavni sud Slovenije odlučio – Istospolni partneri moći će posvajati djecu


Ustavni sud Slovenije ocijenio je danas neustavnom zakonske odredbe prema kojima samo osobe različitog spola mogu imati djecu, što je, kažu, diskriminacija u odnosu na istospolne zajednice.

Prema objavljenoj presudi Ustavnog suda Slovenije, zakonodavcu je dato šest mjeseci da tu neustavnost ukloni, odnosno da promijeni zakonske odredbe koje se odnose na ovu tematiku.

Prema ovoj odluci bračnom zajednicom se smatra životna zajednica dvije osobe bez obzira na spol, kao i da istospolni partneri koji žive u partnerskoj vezi mogu posvojiti djecu pod istim uvjetima kao i bračni parovi različitog spola.

Priopćeno je da to ne znači da će istospolni partneri ubuduće imati „apsolutno pravo“ na posvajanje djece, već će im se omogućiti da budu uvršteni na listu kandidata za posvajanje, a na odabiru najprimjerenijih kandidata i dalje će raditi nadležni centri za socijalni rad.

Udruga za zaštitu prava seksualno različitih LEGEBITRA objavila je da odluka ustavnog suda nosi veliku i značajnu promjenu u Sloveniji, ne samo u praktičnom smislu, jer ima i važno simbolično značenje. Stranka Ljevica (L), jedna od triju stranaka u sadašnjoj koalicijskoj vladi, navela je u priopćenju da su ustavni suci donijeli “povijesnu” presudu kojim su Sloveniju svrstali među napredne zemlje.

Slovenija je među prvim državama u regiji dopustila mogućnost da istospolni parovi sklope “životnu zajednicu” koju su mogli registrirati na općini, ali se to zakonski nije smatralo brakom kao zajednicom muža i žene, a istospolni parovi nisu imali pravo aplicirati zahtjev za posvojenje djece.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp