Europska unija gradi novi tajni bunker za svoje vođe

Telefoni, satovi i slušni aparati europskih čelnika bit će zabranjeni u navodno zaštićenoj zemunici.

Europska unija potrošit će 8 milijuna eura (8,1 milijun dolara) za izgradnju sigurnog bunkera u Bruxellesu gdje se čelnici mogu tajno sastajati, izvijestio je u petak EUobserver. Komora će biti izolirana od elektroničkih smetnji, a ulaz svim uređajima bit će zabranjen, a portal tvrdi da su takve mjere nužne protiv “ruskih ili drugih prisluškivača”.

Tvrdeći da se radi o videu memoranduma EU-a koji opisuje projekt, EUobserver je izvijestio da će komora biti dizajnirana da ugosti oko 100 ljudi, uključujući do 34 voditelja i srodnog osoblja. Planirano je da bude izgrađen do 2024., bunker će se nalaziti negdje unutar kompleksa Europskog vijeća u glavnom gradu Belgije.

Konferencijska soba bit će izvan mreže, ali će sadržavati mikrofone ožičene za pružanje prevoditeljskih kabina. I soba i ove kabine bit će zatvorene u “NATO certificirani izolacijski kavez” kako bi se spriječilo primanje elektromagnetskih i radio valova iz unutrašnjosti izvana, a svatko tko želi ući, čak i čistači, trebat će sigurnosnu dozvolu “EU SECRET” – druga najviša razina klasifikacije blokova.

Prema navodnom memorandumu EU-a, objekt će se čistiti “prije i nakon sastanaka kako bi se otkrili, locirali i neutralizirali svi uređaji za prisluškivanje”, a svatko tko uđe morat će ostaviti svoje telefone, prijenosna računala, pametne satove, elektroničke ključeve i slušna pomagala zvučno izolirani izolirani ormarići izvana.

Ova intenzivna usredotočenost na sigurnost ima za cilj isključiti “ruske ili druge prisluškivače”, napisao je EUobserver. Međutim, nije poznato gradi li EU komoru kao odgovor na određenu sigurnosnu prijetnju ili iz općeg osjećaja opreza.

Pojedinačno, članice EU optužile su Rusiju za špijunažu mnogo prije nego što je Moskva poslala trupe u Ukrajinu, protjerivanje diplomata zbog navodnog špijuniranja normalno je u međunarodnim odnosima, a Belgija tvrdi da je protjerala desetke ruskih špijuna ranije ove godine.

Međutim, špijuniranje se odvija između saveznika jednako često kao i protivnika, a poznato je da su Sjedinjene Države prisluškivale 122 svjetska čelnika oko 2014. Američka Agencija za nacionalnu sigurnost provela je opsežan nadzor nad visokim dužnosnicima u Francuskoj i Njemačkoj, prema dokumentima koje je objavila objavio Wikileaks.

Izrael i Kina također su optuženi za provođenje operacija nadzora u Bruxellesu, a EU je godinama pritiskala Belgiju da pooštri svoje zakone o špijunaži, koji dopuštaju da špijuniranje u mnogim slučajevima prođe nekažnjeno.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp