Kanada će uništiti 13,6 milijuna doza cjepiva AstraZeneca jer ih više nitko ne želi

Kanada će uništiti 13,6 milijuna doza cjepiva AstraZeneca jer ih više nitko ne želi

Kanadska vlada priopćila je u utorak da će uništiti 13,6 milijuna doza cjepiva Oxford-AstraZeneca protiv COVID-19 kojem je istekao rok trajanja zbog nedostatka potražnje u zemlji i inozemstvu.

Prema izvješćima, više od polovice svih doza koje je ikada kupila isteklo je nakon što Kanada nije uspjela pronaći nijednu stranu zemlju voljnu preuzeti cjepiva, unatoč obećanjima da će ih donirati.

“Zbog ograničene potražnje za cjepivom i izazova u zemlji primateljici s distribucijom i unosom, ono nije prihvaćeno”, priopćilo je Ministarstvo zdravstva Kanade.

Još u srpnju 2021. Kanada je obećala donirati ostatak svojih stečenih zaliha, oko 17,7 milijuna doza, prema izvješćima CBS-a.

Istek 13,6 milijuna doza slijedi nakon isteka 1,2 milijuna doza AstraZenece prijavljenih u travnju i svibnju. Većina doza kojima je istekao rok trajanja nikada nije napustila skladište proizvođača. “Nepoznatom, ali manjem broju doza također je istekao rok trajanja nakon distribucije pokrajinskim vladama“, navodi se u priopćenju.

Na početku pandemije Kanada je bila kritizirana kao jedan od “najagresivnijih kupaca” i jedna od zemalja s najvećim “zalihama cjepiva” među bogatim nacijama.

“Preko četiri milijuna doza cjepiva AstraZeneca stiglo je u Kanadu iz Kovaxa u proljeće 2021., ali su u isto vrijeme Europom počela kružiti izvješća o rijetkim slučajevima zgrušavanja krvi nakon njihove primjene. 

To je navelo Norvešku i Dansku da pauziraju i na kraju prekinu upotrebu cjepiva”, stoji u priopćenju. “Ubrzo su slijedile i druge zemlje, a Kanada je prestala koristiti cjepivo za mlađe od 55 godina baš kad je počelo pristizati u velikom broju.

” Povjerenje javnosti u cjepiva je palo, a njihova sudbina u Kanadi bila je zapečaćena velikim dolaskom Pfizerovog cjepiva nekoliko tjedana kasnije. Gateway Pundit je ranije izvijestio da je 40-godišnji otac iz Britanske Kolumbije jedan od prvih ljudi u Kanadi koji je dobio naknadu nakon što je pretrpio nuspojavu povezanu s cjepivom protiv COVID-19.

Rossu Wightmanu, bivšem pilotu i agentu za nekretnine, dijagnosticiran je Guillain-Barréov sindrom (GBS), rijedak poremećaj u kojem imunološki sustav vašeg tijela napada vaše živce, nakon što je prošlog travnja 2021. primio svoju prvu dozu cjepiva protiv COVID-19 tvrtke Oxford AstraZeneca.

Wightman je ostao djelomično paraliziran od struka prema dolje i pretrpio je potpunu paralizu lica nakon što mu je bolest dijagnosticirana zbog cjepiva protiv COVID-19.

Prošlog mjeseca Whiteman je na svom računu na društvenim mrežama objavio pismo koje je primio od saveznog Programa za podršku ozlijeđenima od cijepljenja u kojem se navodi da “postoji vjerojatna uzročna veza između zadobivenih ozljeda i cijepljenja”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp