Rusija u dogovoru sa Svjetskim ekonomskim forumom slijedi agendu klimatskih promjena i otvara prvu farmu cvrčaka

Rusija po ugledu na većinu ostalih država pokorno slijedi agendu klimatskih promjena i u dogovoru sa Svjetskim ekonomskim forumom u Novosibirsku otvara prvu  farmu cvrčaka.

Prva ruska farma cvrčaka pokrenuta je u Novosibirskoj oblasti, u pokušaju da se na tržište komponenti stočne hrane donese novi izvor proteina.

Kako je objasnila Elena Demidova, voditeljica projekta, udio proteina u cvrčcima iznosi 75%. Za proizvodnju 1 kg kvalitetnog obroka potrebno je 3 kg cvrčaka. Trošak proizvodnje procjenjuje se na 150 rubalja po kg (2,2 USD). S druge strane, trenutno se cvrčci u Rusiji na tržištu nude po 5 rubalja (0,08 USD) po jedinici ili 15 000 rubalja (220 USD) po kg.

Projekt je podržao Fond za promicanje inovacija ruske vlade. Ruska novinska kuća BFM izvijestila je da danas u zemlji ne rade druge farme cvrčaka.

Vrijedna komponenta stočne hrane Također se vjeruje da izgledi cvrčaka leže izvan segmenta komponenti stočne hrane.

Planirali smo ih koristiti kao dodatke hrani za stoku. Postoji još jedno tržište prodaje – u trgovinama za kućne ljubimce. I na kraju, sportska prehrana, kao i proizvodi bez glutena”, rekla je Demidova.

U stočarstvu koriste mesno-koštano brašno, riblje brašno i krvno brašno – sve što sadrži proteine. Insekti su u značajnoj prednosti jer je za uzgoj jednog kilograma cvrčka potrebno samo 2 kilograma hrane, čak i nešto manje, i 2 litre vode”, rekao je Eugeniy Demidov, vlasnik farme.

Cvrčci rastu 6 tjedana, na temperaturi od 30 C, iako može varirati u različitim fazama. Demidov je rekao da je tehnologija oblikovana tijekom prošle godine metodom pokušaja i pogreške. Tijekom tog razdoblja farma se morala suočiti s nekoliko izazova jer cvrčci mogu pobjeći i pojesti jedni druge, dodao je.

Nismo imali nikakvog iskustva. Ni sa cvrčcima ni s kukcima”, rekao je Demidov, priznajući da se primijenjena tehnologija još uvijek smatra prilično primitivnom.Ali naš zadatak je automatizirati proizvodnju, drugim riječima, prijeći na industrijsku proizvodnju ovih drugova.”

Proširenje proizvodnje

Demidov je dodao da je za sada proizvodnja cvrčaka ograničena na nekoliko modula, a farma ima 3 zaposlena. Start-up ima za cilj pronaći kupce kako bi povećao učinak proizvodnje.

Sada želimo brzo povećati obujam proizvodnje. U budućnosti će to biti regali u nekoliko redova. U odvojenim modulima održavat će se mikroklima, opskrbljivat će se vodom i hranom”, rekao je Demidov.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp