Pobjeda za slobodu govora – Njemački sud presudio da je Facebook izbrisao sadržaj bez ikakve pravne osnove

U novoj presudi koja se smatra velikim udarcem za Facebook, njemački Viši regionalni sud u Hamburgu presudio je da je Facebook izbrisao objavu koju nije odobrio i blokirao korisnika iako “nema pravne osnove” za takve radnje.

Objava o kojoj je riječ bila je citat katoličkog publicista Johanna Josepha Görresa (1776.-1848.), koji je napisao:

Nema dobrodušnijeg, ali ni lakovjernijeg naroda od Nijemaca. Nikad nisam morao sijati razdor među njima. Trebao sam samo razapeti svoje mreže i oni su utrčali poput sramežljive divljači. Gušili su jedni druge i mislili da obavljaju svoju dužnost. Nema glupljih ljudi na svijetu. Nijedna laž ne može biti dovoljno velika i prozirna: Nijemci će povjerovati. Uz krilaticu koja im je dana, oni su s većom gorčinom progonili svoje sunarodnjake nego svoje prave neprijatelje.”

Facebook je citat označio kao “govor mržnje” i “kršenje standarda zajednice”. Kompanija je potom izbrisala objavu i zabranila korisniku pristup platformi.

Umjesto da prihvati zabranu, korisnik se obratio Joachimu Steinhöfelu, odvjetniku koji se specijalizirao za pitanja slobode govora i izražavanja u Njemačkoj. Sud je presudio u korist korisnika, naloživši Meti, matičnoj kompaniji Facebooka, da vrati objavu i korisnički račun.

“Prema Višem regionalnom sudu u Hamburgu, Facebook namjerno, serijski krši zakon. Tehnološki div nivelira slobodu izražavanja na svojim platformama, zanemarujući načela vladavine prava”, rekao je Steinhöfel za njemački tabloid Bild.

Odvjetnik sada poziva na dodatne akcije vlade protiv tvrtke, pitajući: “Gdje je zakonodavno tijelo? Zašto još uvijek postoji Zakon o zaštiti mreže? Zašto ne razmisliti o paušalnoj naknadi po neopravdanom brisanju i za svaki dan nezakonitog blokiranja?

Podsječamo, kad su 2021. godine YouTube, Snapchat, Tiktok, Spotify, Reddit, Pinterest i Facebook blokirali Donalda Trumpa, na tu masovnu cenzuru digitalne oligarhije reagirali su Njemačka, Francuska, ali i Europska komisija upozorivši na vrijednosti slobodnog izražavanja. Poljska je najavila da će kažnjavati društvene mreže ako cenzuriraju objave koje ne krše zakon.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp