Skulpture Mate Turića u Vrbovcu

Skulpture Mate Turića u Vrbovcu

U Vrbovcu je (Banovo 11), 24. lipnja 2022. godine, akademski kipar Mate Turić u svojoj Galeriji Mata CROata, na svoj 35. rođendan, uz bojne uzvanike priredio otvorenje nove samostalne izložbe i razgledanje atelijera. U programu otvaranja sudjelovali su: glumac Robert Kurbaša, književnik Josip Petrlić Pjer, likovna kritičarka Branka Hlevnjak, admiral Davor Domazet-Lošo i autor izložbe akademski kipar Mate Turić (Mata CROata). Dežurni fotograf bio je Darko Novotny. Izložba i posjet atelijeru otvoren je cijelo ljeto.

 

Već sam pogled u atelijer Mate Turića Croate, u koji ne stane više kamenih uradaka, koji su nastajali u posljednjih nekoliko godina, zadivljuje. A kad se pojedinačno razgledaju na stotine tih skulptura, potpuno se gubi osjećaj njihovih dimenzija. Sve redom, bile da su one relativno malene ili velike, izgledaju monumentalno. I svaka od njih sadrži u sebi nešto od spomeničke velebnosti, gordosti i posvećenosti. A činjenica je da je autor isprva bio posvećen dvijema temama: jedrima i križu. Iz tog se neprestanog urezivanja, zarezivanja, brušenja, prozračnosti i punina razvio tijekom vremena originalan rukopis (kipopis) po kojem odmah prepoznajemo Matu Turića Croatu.

Iz finih kamenih pregrada, usjekotina, u igri poliranja i grubog lomljenja kamena, ovaj je mladi kipar uspio stvoriti pokret, vitkost, eleganciju, skulpture koje su bremenite značenjima, a istodobno oslobođene svake doslovnosti. U tragu najbolje tradicije hrvatskih kipara poput Šime Vulasa ili Vojina Bakića, Mate Turić Croata oblikuje skulpture koje plijene pažnju i prizivaju predodžbe o svečanosti, tajnama, patnji, borbi, slozi, ljubavi, dolascima i odlascima, o ljepoti i prošlosti. Pritom mislimo i na kamenu zaleđenost i suvremenu komunikaciju. Navode nas na sve što umjetnost treba i može pružiti, onu koja ne želi stajati u mjestu već teži autentičnosti i taktilnosti usprkos ovom digitalnom (virtualnom) dobu.

Komunikacija na koju zovu skulpture Mate Turića Croate s publikom vezana je i uz prirodu, uz čaroliju kamena, kojem autor ostaje vjeran od svojih početaka. Spojem prirodnog materijala i kreativnog čina umjetnika događa se ona nužna transformacija: iz mrtvila u žive vizije, iz nepokretnosti u iluziju koja godi našim osjetilima. Uz neiscrpno vrelo umjetnikove mašte i upornog rada tu je i trajna vjera da sve to ima itekako smisla dokle god publici uspijeva uvjerljivo prenijeti uloženu energiju, oblikovni koncept i napokon vlastitu radost stvaranja.

Možda nije potrebno, ili ipak, dobro je naglasiti da je ta kreativna radost, to veća što se više dijeli. Pa eto nas, došli smo na još jednu izložbu, ovog neumornog i već međunarodno uspješno potvrđenog kipara (osobito ako se spomene ulazak na bijenale u Parizu u jakoj međunarodnoj konkurenciji!), da zajedno s Matom Turićem Croatom uživamo u raskoši oblika, koji neprestano iznenađuju. Što reći nego da je naš kipar sazreo i da mu se ispod dlijeta, pila, brusilica i kamenja otvaraju novi i novi oblici, koji u svojoj perforiranosti, složenosti i kompozicijskoj vještini, doista zadivljuje.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportaljuju.

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp