Evo ih opet – Moderna za jesen priprema nova cjepiva protiv Covida

Evo ih opet – Moderna za jesen priprema nova cjepiva protiv Covida

Ozloglašena farmaceutska kompanija “Moderna” objavila je da za jesen priprema i unapređuje dvije varijante cjepiva protiv omikrona, jednu protiv varijante BA.1, a drugu protiv BA.4 i BA.5.

Proizvođači cjepiva, uključujući Modernu i Pfizer, razvijaju ažurirana cjepiva protiv podvarijanti omikrona BA.4 i BA.5, koje se brzo šire, a koje su u posljednjih nekoliko tjedana stekle uporište u SAD-u.

Moderna je rekla da je svoju odluku o razvoju dvovalentnih cjepiva temeljila na različitim tržišnim preferencijama za subvarijantna cjepiva.

Dvovalentna cjepiva napravljena su da djeluju protiv dvije različite varijante virusa korona – originalne 2020. i nove varijante omikrona.

Podsjetimo, prvi čovjek američke farmaceutske tvrtke “Moderna” Stefan Bansel rekao je da bi najranije do jeseni 2023. u pojedinim zemljama moglo biti ponuđeno jedinstveno cjepivo protiv covida-19 i sezonske gripe.

Direktor Moderne objasnio je da je cilj tvrtke proizvesti jedno cjepivo kako bi se izbjegli “problemi” i omogućilo ljudima da svake zime prime samo jednu dozu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp