Hrvatski narod nije manje vrijedan nego engleski narod

Dame i gospodo,

Prošli tjedan je Boris Johnson, premijer Velike Britanije podnio ostavku na mjesto šefa konzervativne stranke, te najavio povlačenje i s mjesta predsjednika vlade kada bude izabran novi stranački šef.

Isto tako smo doznali da je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić razriješio suce Damira Kosa i Marina Mrčelu njihovih funkcija unutar Vrhovnog suda.

Na tu odluku pojedini mediji reagirali su s klevetničkom kampanjom protiv predsjednika Dobronića, u čemu je prednjačio Jutarnji list. Jutarnji je, inače, u vlasništvu obitelji Hanžeković, koja je svoje bogatstvo stekla na muci hrvatskih građana koji su putem protuustavnog i protucivilizacijskog Ovršnog zakona zlostavljani upravo od obitelji Hanžeković.

Johnsonova ostavka, i kampanja protiv Dobronića, dokazuju koje posljedice ima funkcionalno pravosuđe za jedno društvo, te svakom hrvatskom građaninu daju odgovor zašto doživljava nepravdu u svojoj svakodnevici i zašto mu standard rapidno pada.

Jer, Boris Johnson nikada ne bi podnio ostavku da nije bio izvrgnut istragama zbog svojih skandala, te da ga na tu odluku nisu prisilili njegove stranačke kolege.

Poruka je jasna, svatko odgovara za svoje djelovanje, neovisno o funkciji koju obnaša. Boris Johnson je morao platiti kaznu zbog sudjelovanja u party-ima za vrijeme lockdowna te ga je policija istraživala.

Kada sustav funkcionira, kada pravosuđe radi po zakonu, onda postoje i politička odgovornost i kultura političke pristojnosti.

Nitko normalan ne osporava da je pravosuđe u Hrvatskoj temeljni problem društva. Pravosuđe ne funkcionira po zakonu već otvoreno služi moćnicima. Suci svojim ponašanjem sablažnjavaju hrvatsku javnost: napomenut ću samo slučajeve pijanki splitskih sudaca te skandala suca Turudića.

Posljedica pravne nesigurnosti i selektivnog djelovanja pravosuđa jesu nedostatak stranih investicija, male gospodarske aktivnosti, visoki porezi i, naravno, neviđena korupcija.

Kada bi pravosuđe u Hrvatskoj djelovalo sukladno Ustavu i zakonu, većina političkih moćnika uopće ne bi imala javne funkcije. Nedvojbeno je da Plenković ne bi bio premijer nakon slučaja BORG. Ministri Paladina ili Butković nikada ne bi bili ministri s obzirom na afere koje su imali prije imenovanja na svoje funkcije.

Isto tako, vodstvo Jutarnjeg lista, kao i dobrog dijela medija, bilo bi zbog otvorenog sudjelovanja u korupciji procesuirano. U slučaju medijskog korumpiranja u Austriji te posljedicama za aktere, vidjeli smo što znači funkcionalno pravosuđe.

Međusobna, pak, zaštita politike, pravosuđa i medija u Hrvatskoj je otvorena i brutalna. Jutarnji list brani suce Mrčelu i Kosa, osobe koje su karijere sudaca započele kao perspektivni komunistički izvršitelji. Da su ta dva gospodina uopće suci jest poraz za pravdu i uvreda svim temeljnim vrijednostima Europske unije. Jer, u komunizmu se sudac nije trebao držati zakona, već je izvršavao volju komunističke partije. Ti ljudi nemaju profesionalne etičnosti – oni su jednostavno izvršitelji moćnika, neovisno kako se ti moćnici zvali.

Primjera radi, sudac Kos je 11 godina nakon raspada komunizma u svojoj presudi udbašu Sindičiću ustvrdio da uopće nije dokazano da je UDBA vršila političke likvidacije. Ono što je bilo nedvojbeno dokazano u cijeloj demokratskoj Europi, za suca Kosa nije vrijedilo. Takav čovjek je sudac najvišeg Suda u Hrvatskoj. Može li itko racionalan očekivati pravično djelovanje takovih osoba kao što su suci Kos i Mrčela?

Istovremeno, imamo suca Dobronića koji je sucem postao 1996. godine. Znači, nije imao komunističku socijalizaciju, a svojom presudom u slučaju Franak dokazao je da za njega ne postoje moćnici, već za njega vrijede zakoni. Takovu osobu Jutarnji list pribija na stup srama.

Ovo stanje ne smije nikoga iznenaditi. Mediji koji su prihvatili biti bodyguard-ovi korumpiranog sustava sprječavaju bilo kakovu promjenu i panično se boje vladavine prava, jer su u tom slučaju egzistencijalno ugroženi.

Ali, interes ogromne većine hrvatskih građana jest uređena država i jednakost pred zakonom. U slučaju Borisa Johnsona smo vidjeli što znače funkcionalno pravosuđe i neovisni mediji.

Hrvati nisu manje vrijedni nego Englezi i zato smo dužni uspostaviti vladavinu prava kako bismo svoju Hrvatsku izveli na put uspjeha i blagostanja.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp