Iran i Rusija planiraju eliminirati dolar i euro iz bilateralne trgovine

Direktor iranske središnje banke rekao je da će Iran i Rusija u trgovinskim odnosima izbaciti dolar i euro i koristiti samo nacionalne valute, što će stvoriti još veću krizu u Europi i Sjedinjenim Državama jer će im valute dodatno oslabjeti.

Naime, direktor Središnje banke Irana Ali Salihabadi rekao je da su Iran i Rusija, pogođeni zapadnim sankcijama, postigli niz potrebnih sporazuma u oblastima bankarstva, financija i ekonomije, te da su na temelju toga planiraju bilateralnu trgovinu obavljati u nacionalnim valutama, umjesto u američkom dolaru, javlja Agencija Anadolija (AA).

Salihabadi se vratio iz službenog posjeta Rusiji i novinarima u Teheranu rekao da je na sastancima s ruskim dužnosnicima učinjen niz važnih koraka ka jačanju bilateralnih odnosa.

Istaknuo je kako dvije zemlje namjeravaju eliminirati upotrebu dolara i eura iz bilateralne trgovine i koristiti samo domaće valute.

“U bliskoj budućnosti ćemo implementirati postignute dogovore, što će uvelike olakšati rusko-iransku trgovinu”, rekao je Salihabadi nakon dvodnevnog boravka u Moskvi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp