Lavrov poručio: zapadne zemlje doprinose globalnoj prehrambenoj krizi ometajući ruski izvoz žitarica

Lavrov poručio: zapadne zemlje doprinose globalnoj prehrambenoj krizi ometajući ruski izvoz žitarica

Zapadne zemlje doprinose globalnoj prehrambenoj krizi ometajući ruski izvoz žitarica, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Ministar se osvrnuo na pitanje nemogućnosti ukrajinskog žita da napusti luke zemlje zbog vojnog sukoba u regiji, kao i na zabrinutost oko globalne sigurnosti hrane, kada je govorio na sastanku ministara inozemnih poslova G20 u Indoneziji.

Statistika jasno pokazuje da žito zaključano u ukrajinskim lukama predstavlja manje od jedan posto svjetske proizvodnje, tako da nema stvarnog utjecaja na sigurnost hrane. Sve što je potrebno je da Zapad prestane umjetno blokirati našu isporuku onim zemljama koje su naručile naše žito“, rekao je Lavrov, a prenosi agencija TASS. Rusija je uz pomoć Turske spremna osigurati siguran prolaz konvoja do Sredozemnog mora, a zatim do tržišta kupaca“, rekao je Lavrov, dodavši da neke zapadne zemlje pokušavaju zakomplicirati proces.

Problem je u tome što naše zapadne kolege žele stvoriti međunarodni mehanizam za praćenje ovog procesa, uz sudjelovanje NATO snaga. Vrlo dobro razumijemo njihovu namjeru“, objasnio je. Rusija, najveći svjetski izvoznik pšenice, očekuje rekordnu žetvu ove godine. Zemlja je ranije ovog tjedna objavila da je počela prodavati svoje žito “prijateljskim” zemljama, za rublje.

Globalno tržište žitarica teško je pogođeno obustavom izvoza iz Rusije, Ukrajine i drugih velikih proizvođača pšenice, poput Indije i Kazahstana. Potonja dva zabranila su izvoz pšenice kako bi osigurala sigurnost hrane kod kuće. Događaji su doveli do skoka cijena žitarica i upozorenja na globalnu prehrambenu krizu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp