Nevjerojatno – Novi distopijski zakon u Velikoj Britaniji predviđa je li objava na mrežama istinita i prije same objave

U još jednoj manifestaciji turobnog sustava “društvenog kreditnog rezultata”, amandman na britanski zakon zahtijevao bi da svi korisnici društvenih medija dobiju “ocjenu istine” koja unaprijed određuje točnost njihovih objava.

Predloženo je da se amandman doda već odvratnom “Zakonu o sigurnosti na internetu”, koji bi cenzurirao “legalan, ali štetan” sadržaj, a unio ga je konzervativni zastupnik John Penrose.

“Kao nešto iz distopijske fikcije, Penrose, zastupnik Weston-super-Marea, predložio je da vlada prisili internetske platforme da prate ocjenu koliko ljudi objavljuje istinite postove, određeno njihovim prošlim izjavama”, piše Dan Frieth.

U amandmanu se navodi da svi korisnici koji su “proizveli samogenerirani sadržaj”, objavili vijesti ili samo objavili “komentare” ili “recenzije” trebaju biti rangirani prema dotičnoj platformi, s ocjenom koja ukazuje na njihovu “povijesnu činjeničnu točnost”.

Pravila bi se primjenjivala na svakoga tko premaši određeni prag online pregleda, a tu brojku odredit će britanski regulator komunikacija OFCOM.

Korisnički postovi tada bi bili “prikazani na način koji svakom korisniku omogućuje da lako dođe do informiranog pogleda na vjerojatnu činjeničnu točnost sadržaja u trenutku kada naiđe na njega.”

Drugim riječima, novi bi zakon ovlastio platforme društvenih medija krajnje ljevice, pod prijetnjom državnih kazni, da stavljaju oznake “dezinformacija” na profile desničarskih korisnika, s mogućnošću da takve negativne oznake utječu na rad algoritama.

To bi u osnovi bilo dramatično proširenje oznaka “dezinformacija” i “provjera činjenica” koje su već primijenjene na pojedinačne objave, šireći ih na ljude.

U međuvremenu, u povezanoj priči, skupina starijih konzervativaca, uključujući Lorda Frosta, upozorila je da će zakon o sigurnosti na internetu dovesti do drske cenzure političkog mišljenja.

Utjecaj na naše građanske slobode već se događa u stvarnom vremenu”, navodi se u pismu ministrici kulture Nadine Doris. “Laburistička stranka izrazila je namjeru proširiti regulatorni okvir kako bi uključio ‘zdravstvene dezinformacije’.”

To bi moglo dovesti do toga da država odredi društvene mreže kao arbitre istine na internetu, a to predstavlja ozbiljne probleme za slobodu govora“, upozorava se u pismu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp