Na pomolu je novi rat u državnom vrhu – Plenković uzima vojne ovlasti Milanoviću

Na pomolu je novi rat u državnom vrhu – Plenković uzima vojne ovlasti Milanoviću

Ministarstvo obrane uskoro će u postupak javne rasprave uputiti prijedlog izmjena triju ključnih zakona, a između ostalog izrijekom će se propisati da u miru vojskom zapovijeda ministar obrane te da predsjednik više ne može umiroviti generale.

Riječ je o izmjenama Zakona o obrani, Zakona o službi u Oružanim snagama te Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Prema informacijama Jutarnjeg lista, u Vladi namjeravaju ove izmjene zakona izglasati tijekom jeseni.

Prijedlozi izmjena dovest će do novog žestokog obračuna na relaciji predsjednik Republike Zoran Milanović – premijer Andrej Plenković – ministar obrane Mario Banožić.

Premijer Plenković i ministar obrane Banožić još su u svibnju najavili izmjene Zakona o obrani kojima bi se riješile “nedorečenosti pojedinih članaka”. Prema informacijama Jutarnjeg lista, u članku 70. Zakona o obrani preciznije bi se definiralo zapovijedanje i rukovođenje Oružanim snagama te bi se izrijekom navelo da u miru načelnik Glavnog stožera naredbe i druge odluke prima od ministra obrane i njemu je odgovoran za njihovu provedbu.

Iako i u članku 58. sadašnjeg zakona stoji da “o korištenju Oružanih snaga odlučuju Vlada ili ministar obrane u skladu s odredbama ovog zakona”, godinama traju prijepori između predsjednika Republike i Vlade oko korištenja vojske u miru.

Tako je bilo u vrijeme predsjednika Ive Josipovića, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a posebno je eskaliralo u mandatu Zorana Milanovića. Svi predsjednici pritom se pozivaju na Ustav, u kojem stoji da je predsjednik Republike vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, i iz te ustavne definicije svi predsjednici zaključuju kako oni imaju glavnu riječ pri zapovijedanju vojskom, i u ratu i u miru.

No, Ustav se u području obrane i oružanih snaga, u skladu s Ustavnim zakonom za provedbu Ustava, ne primjenjuje direktno, već on definira da se “obrambeno ustrojstvo, zapovijedanje, upravljanje i demokratski nadzor nad Oružanim snagama Republike Hrvatske uređuju Ustavom i zakonom”.

A Zakon o obrani je u tom slučaju vrlo jasan – u mirnodopsko vrijeme predsjednik Republike donosi naredbe samo u slučaju odlaska vojske preko državne granice, i to temeljem saborskih odluka donesenih na prijedlog Vlade.

Naši sugovornici u Vladi tvrde kako je i Milanoviću jasno da u vrijeme mira nema ovlasti zapovijedanja vojskom, ali da tumači zakon na svoj način i izdaje zapovijedi o korištenju Oružanih snaga na koje nema pravo.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp