Nije istina da pojedinac ne može promijeniti svijet

Nije istina da pojedinac ne može promijeniti svijet

Nikada nemojte misliti da ne možete ništa promijeniti, jer sebe je uvijek moguće mijenjati. Ta promjena koju želimo vidjeti leži u nama i našoj želji za promjenom. Važno je samo napraviti jedan jedini korak koji može puno toga promijeniti.

„Svi misle promijeniti svijet, ali nitko ne želi promijeniti sebe.“, rekao je Tolstoj. Krivo je misliti da pojedinac ne može ništa promijeniti. Ako nam se nešto ne sviđa i ako se s tim ne slažemo, pokušajmo to promijeniti, a ako ne možemo – promijenimo sebe i svoj stav prema tome. To će biti sasvim dovoljno. To je promjena koju ovaj svijet treba. Treba nas i našu vjeru u sebe.

Ako ne učinimo ništa – sve će ostati isto. A, ako je naša želja za promjenom jača od naše želje za ostankom u zoni komfora, tada će se nešto promijeniti i svijet će u trenu postati drugačiji. U nama je veća moć nego što mislimo.

Ponekad nismo svjesni te moći. Neizmjerno smo izdržljivi, koliko god se krhkima činili. Charles Darwin je lijepo rekao: „Ne preživljavaju najjače vrste, niti najinteligentnije, već one koje najbolje reagiraju na promjene.“ Mudrih riječi nikada dosta, jer nas vraćaju našem izvoru, našoj unutarnjoj snazi koja može u trenu pokrenuti svijet, koliko naš vlastiti, toliko i svijet u kojem živimo.

„Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu.“ – Mahatma Gandhi

„Jučer sam bio pametan, pa sam htio promijeniti svijet. Danas sam mudar, pa mijenjam sebe.“ – Rumi

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp