Sramota: Đokoviću je zabranjen ulazak u Ameriku dok ostali sportaši koji imaju “koronu” pobjeđuju na natjecanjima

Sramota: Đokoviću je zabranjen ulazak u Ameriku dok ostali sportaši koji imaju “koronu” pobjeđuju na natjecanjima

Novak Đoković je “persona non grata” u mnogim zemljama, pa tako i u Sjedinjenim Američkim Državama, smatran je opasnošću po javno zdravlje i ikonom antivaskerovskog pokreta. 

No, u isto vrijeme dok Novak trpi političku torturu, biciklist iz Luksemburga, koji je bio pozitivan na SARS-CoV-2, osvojio je etapu prestižne utrke Tour de France.

Nakon što je Novak trijumfalno napustio glavni grad Engleske i svijetu po tko zna koji put demonstrirao svu svoju tenisku i mentalnu genijalnost, bilo je za očekivati ​​da će na njujorški Grand Slam zakoračiti s oreolom favorita.

No, nakon farse u Australiji, čini se da će opet tragikomične političke odluke s najveće teniske pozornice maknuti velikana ove magične igre.

Naime, dok ljudi koji upravljaju profesionalnim sportom imaju konzervativne stavove kada je to potrebno i kada im odgovara da pokažu svoju liberalnu stranu, na kojoj Zapad navodno počiva, profesionalni biciklizam prkosi takvoj praksi.

Biciklist Bob Jungels iz Luksemburga bio je pozitivan na covid prije samo 13 dana, a potom je pobijedio u etapi Tour de Francea, nakon što mu je posebna liječnička komisija odobrila sudjelovanje.

Za razliku od američkog sporta koji je poludio na sam spomen riječi “covid” i “necijepljen” uz ime sportaša, Jungelsu je dopušteno natjecanje.

To je zbog rezultata testa koji su pokazali da je njegov “prag virusnog ciklusa”, kako je navedeno, nizak i da se ne smatra zaraznim, unatoč tome što je još uvijek pozitivan.

Ova analiza također pokazuje je li sportaš u fizičkoj kondiciji da odgovori na iscrpljujuće zahtjeve u datom trenutku i koliki rizik to za njega predstavlja.

Imao sam test u četvrtak ujutro, ali po rezultatima se vidjelo da mogu startati u petak jer nisam bio opasnost za druge i jer sam se dobro osjećao. Vjerujem da je bilo vrlo blizu da bude drugačije. Srećom, uspio sam“ rekao je Jungels za “Reuters”.

Ključ za to je novi koncept, prema kojem se sportaši i dalje mogu natjecati nakon što su prošli dan bili pozitivni. Liječnici Tour de Francea imaju drugačiju tehnologiju od bilo kojeg drugog sporta na svijetu i jedini su koji mogu odrediti ozbiljnost virusnog opterećenja za druge.

Navodno je biciklistički svijet toliko “zdrav” da mediji u Europi jedva da su i spomenuli da tip iz Luksemburga ima koronu.

Dok su njihove kolege preko Atlantika nemilosrdno napadale vlastite sportaše koji su se odlučili ne cijepiti, zvijezda američkog nogometa Aaron Rodgers dugo je bio na meti kritika cijele javnosti.

Zanimljivo je da je Jungels pobijedio na etapi dugoj nevjerojatnih 193 kilometra, kroz planinske terene u Švicarskoj i Francuskoj.

Šteta što je teniski svijet previše tvrdoglav da koristi ovu tehnologiju.

Netko tko je upravo izdržao naporan turnir u Wimbledonu i došao do vrha čini se da ukazuje na visoku razinu zdravlja i nisku razinu rizika za druge.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp