Macron izgubio većinu u Francuskom parlamentu koja je odbila njegov prijedlog o kontroli Covid potvrda

Macron izgubio većinu u Francuskom parlamentu koja je odbila njegov prijedlog o kontroli Covid potvrda

Francuska vlada doživjela je prvi poraz u parlamentu nakon što je vladajuća stranka predsjednika Emmanuela Macrona izgubila većinu na prošlomjesečnim izborima.

Nacionalna skupština je u utorak navečer odbacila prijedlog da bi vlada mogla zahtijevati od putnika da pri ulasku u Francusku pokažu dokaz o cijepljenju ili negativan test na covid.

Glasovanje od 219 protiv i 195 za pokazalo je da su se sve oporbene stranke, krajnje desna Nacionalna fronta (RN), krajnje lijevi LFI i desničarski republikanci (LR) ujedinile protiv manjinske vlade.

“Okolnosti zahtijevaju od vlade da sluša oporbene stranke, u kojima, u ovom trenutku, postoje određene poteškoće”, rekao je predstavnik republikanaca Olivier Marleiks za Radio Sud.

Premijerka Elizabeth Bourne osudila je opstrukciju i udruživanje ekstrema s ljevice i desnice.

“Jasan dogovor između krajnosti, tapšu se”, napisala je na Twitteru Maud Bregon iz Macronove Republike.

Njegov kolega Remi Rebeyrote kritizirao je “atmosferu nogometne utakmice” tijekom debate u kojoj su govornici vikali jedni na druge.

Unatoč tome što granične kontrole nisu prošle, cijeli prijedlog zakona koji regulira kako će se Vlada nositi sa sedmim valom pandemije covida-19 usvojen je s 221 prema 187 glasova.

Nakon što je u travnju izabran za drugi mandat, predsjednik Macron suočava se s poteškoćama u provedbi unutarnjih reformi.

Analitičari kažu da će se morati osloniti na desničarsku Republikansku stranku čija će 62 zastupnika biti ključna za donošenje zakona.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp