Neviđeni prosvjedi u Italiji – Pala talijanska vlada, premijer Draghi podnio ostavku

Neviđeni prosvjedi u Italiji – Pala talijanska vlada, premijer Draghi podnio ostavku

Talijanski premijer Mario Draghi podnio je ostavku a talijanska vlada je pala nakon što je koalicijski saveznik povukao svoju potporu, a narod u nikad viđenim prosvjedima masovno izašao na ulicu.

Premijer Mario Draghi najavio je u četvrtak da će podnijeti ostavku zbog političke krize u Italiji.

Draghi je preživio glasanje o povjerenju u talijanskom Senatu u četvrtak, ali je budućnost njegove vlade upitna zbog bojkota glasovanja od strane populističkog Pokreta 5 zvijezda, ključnog koalicijskog saveznika.

Zastupnici Pokreta 5 zvijezda odbili su sudjelovati u glasovanju zbog protivljenja dijelovima prijedloga zakona o olakšicama za vrtoglavi skok cijena energenata na koje se vezalo izglasavanje povjerenja.

Draghi je dobio glasova 172-39, ali bojkot Pokreta 5 zvijezda jasna je prijetnja njegovoj vladi.

Bivši šef Europske središnje banke (ECB), Draghi postao je šesti talijanski premijer u 10 godina kada je u veljači 2021. preuzeo dužnost od Giuseppea Contea iz Pokreta 5 zvijezda.

Draghi je jasno dao do znanja da je Pokret 5 zvijezda koalicijski partner u njegovoj vladi jedinstva i da nema namjeru vladati bez njih.

Čelnik pokreta 5 zvijezda Conte najavio je bojkot u srijedu, što je dovelo do nagađanja da bi Draghi mogao dati ostavku zbog izdaje.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp