Europska komisija tuži Mađarsku zbog LGBT zakona


Europska komisija podnijela je tužbu mađarskom sudu zbog navodnih kršenja LGBT prava i slobode govora. Taj je potez najavljen u petak kao dio redovitog objavljivanja odluka Komisije o kršenju.

Budimpešta je na meti zbog svog kontroverznog Zakona o zaštiti djece, zakona koji je izvorno osmišljen za borbu protiv pedofilije i općenito za zaštitu dobrobiti djece. Zakon je izmijenjen prošle godine kako bi se zabranilo prikazivanje homoseksualnog sadržaja ili transrodnih ideja u obrazovnim programima za mlađe od 18 godina ili u medijima koji dopiru do maloljetnika.

Dok je nekoliko skupina za ljudska prava oštro kritiziralo amandman kao diskriminirajući, mađarska vladajuća stranka Fidesz inzistirala je da je potrebno zaštititi djecu od pedofilije.

Zaštita djece apsolutni je prioritet za EU i njezine države članice. Međutim, mađarski zakon sadrži odredbe koje nisu opravdane na temelju promicanja ovog temeljnog interesa ili su nesrazmjerne s postizanjem navedenog cilja“, stoji u priopćenju Komisije, tvrdeći da zakon krši nekoliko pravila EU-a.

Iako je Bruxelles Budimpešti prethodno izrazio zabrinutost zbog zakona, Budimpešta nije odgovorila, primijetila je Komisija. Sada tuži Mađarsku pred sudom zbog svog zakonodavstva koje navodno “diskriminira ljude na temelju njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta”.

Komisija je također tužila Budimpeštu po zasebnom pitanju, vezanom uz navodno kršenje slobode govora. Slučaj proizlazi iz odluke Mađarskog vijeća za medije da odbije zahtjev lokalne radijske postaje Klubradio za korištenje radijske frekvencije nakon isteka licence.

Liberalnoj postaji uskraćena je dozvola zbog višestrukih navodnih kršenja medijskih zakona u zemlji krajem 2020. i od tada emitira samo online. Odluka je donesena na “vrlo sumnjivim osnovama”, prema Povjerenstvu, i navodno je bila usmjerena na radio postaju na “nesrazmjeran i diskriminirajući” način.

Mađarska, koja se opetovano sukobljavala s Bruxellesom zbog navodnih problema sa slobodom govora i vladavinom prava, također je na meti novog paketa kršenja vezanih uz kvalitetu vode. Komisija je pozvala Budimpeštu da provede pravila EU-a o vodi za piće i osigura da voda iz slavine bude “zdrava i čista”. Mađarska “sada ima dva mjeseca da odgovori i poduzme potrebne mjere” ili bi se mogla suočiti s još jednim sudskim sporom, upozorila je Komisija.

Bruxelles je pokrenuo i prekršajni postupak protiv Mađarske zbog odluke da skuplje naplaćuje gorivo automobilima sa stranim tablicama. Taj potez predstavlja kršenje “odredbi unutarnjeg tržišta”, tvrdi Bruxelles, što prijeti posljedicama ako se situacija ne riješi.

“Jednostrano djelovanje na nacionalnoj razini i uvođenje diskriminirajućih tretmana protivno je načelima slobodnog kretanja na jedinstvenom tržištu i ne može biti rješenje”, upozorila je Komisija.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp