Stravično – Kanada počinje cijepiti djecu od 6 mjeseci starosti

Stravično – Kanada počinje cijepiti djecu od 6 mjeseci starosti

Gotovo 2 milijuna djece u dobi od šest mjeseci do pet godina sada “ispunjavaju uvjete” za primanje cjepiva protiv koronavirusa.

Kanadsko regulatorno tijelo za lijekove odobrilo je Modernino cjepivo protiv koronavirusa za bebe, malu djecu i predškolsku djecu, prvo cjepivo koje je dobilo odobrenje za tu dobnu skupinu.

Agencija za javno zdravstvo Kanade objavila je odluku u četvrtak, rekavši da je odobrila seriju cjepiva s dvije doze za djecu u dobi od šest mjeseci do pet godina “nakon temeljitog i neovisnog znanstvenog pregleda dokaza”.

Nacionalni savjetodavni odbor za cijepljenje preporučio je niže doze za djecu, samo jednu četvrtinu količine odobrene za odrasle, pozivajući se na rezultate treće faze ispitivanja cjepiva Moderna.

Cjepiva bi se trebala davati u razmaku od otprilike osam tjedana, posebno za one koji trenutno imaju virus, iako bi imunokompromitirani pacijenti mogli primiti doze u razmaku od samo četiri tjedna, dodaje se.

Iako je zdravstvena agencija priznala da “većina djece” koja se zarazi Covidom-19 “nema simptome ili ima samo blage simptome”, istaknula je da se “neka, uključujući prethodno zdravu djecu, mogu razboljeti i zahtijevati hospitalizaciju”, sugerirajući da bi cijepljenje moglo imati izbjegao takve ishode.

SAD je prošlog mjeseca odobrio upotrebu cjepiva protiv koronavirusa Pfizera i Moderne za istu dobnu skupinu od šest mjeseci do pet godina, a od tada je cijepljeno oko 267.000 djece u inozemstvu do 8. srpnja, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp