Dr.sc. Ljubo Jurčić: Šteta od inflacije bit će minimalno 15 milijardi kuna

“Mislim da ovo još nije najgore. Inflacija donosi potražnju koja sad dolazi od turista pa se dižu cijene, industrijske cijene i veleprodajne cijene rastu i to će se preliti u maloprodaju”, izjavio je dr.sc. .Ljubo Jurčić za N1 televiziju, ocjenjujući da bi se inflacija mogla početi smirivati do kraja godine ako se zaustavi ruska agresija na  Ukrajinu.

Što se tiče ekonomskih kriterija, na inflaciju utječe i rat pa ovisi i o tome. Ako bi se smirio rat u Ukrajini, mogli bismo očekivati poboljšanje prema kraju godine.”

 Prihodi nam rastu, ali i inflacija raste. S druge strane, inflacija ima svoje troškove. Ona je 12 posto, plaća je ista, kupovna moć građana je minus 12 posto, a ako se prenese na ekonomiju, to je gubitak za društvo. Gubitak se pokriva kompenziranjem negativnog utjecaja na građane i na gospodarstvo. Bili smo protiv toga da se svima isto smanji. Imamo ključne sektore koje treba spašavati, njima treba pomoći. Šteta od inflacije će biti oko 15 milijardi kuna, oko 3 posto BDP-a. Pitanje je je li politička odluka takva da se Vlada isprsi za to i pokrije sve, a to zahtijeva kreativniju ekonomsku politiku. Sadašnji ministar financija obećava takav pristup, ali je pitanje ima li vremena. Narod će živjeti, ali će živjeti lošije i tu treba intervenirati.”

Porez na imovinu treba uvesti, pričao sam o tome i prije 15 godina, ali nisu svi građani u istoj poziciji, načinu stjecanja itd. Svaki porez na imovinu se plaća kod dohotka. Kad bismo imali razliku o stečenoj imovini, selekciju strukturu stjecanja imovine i prema tome napraviti politiku oporezivanja, ne svima isto.”, naglasio je dr.sc.Ljubo Jurčić.

Govoreći o podizanju rejtinga Hrvatskoj zaključio je da je rejting samo pokazatelj stranim ulagačima da je rizik ulaganja u Hrvatskoj manji, ali to ne znači da će građani sam time bolje živjeti.

Izvor: n1info.com

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp