Karl Lauterbach mlađima od 60 – Ako želite uživati u ljetu, preporučujem vam četvrtu dozu

Karl Lauterbach mlađima od 60 – Ako želite uživati u ljetu, preporučujem vam četvrtu dozu

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach preporučio je odraslim osobama, zbog rastućeg broja novozaraženih koronavirusom, četvrtu dozu cjepiva. Ovoga puta tu je preporuku dao i osobama mlađima od 60 godina, a ne samo osobama starijima od 60 godina.

“Druga booster doza cjepiva donosi sasvim drugi stupanj sigurnosti: smanjuje se opasnost od zaraze za daljnjih nekoliko mjeseci kao i opasnost oboljenja od produženog Covida“, rekao je Lauterbach za internetsko izdanje tjednika Der Spiegel.

On je, naime, ranije bio predložio cijepljenje svim osobama starijima od 60 godina, a sada je tu preporuku proširio na sve odrasle osobe. Obnovu zaštite dodatnim cjepivom za starije od 60 je početkom tjedna predložila i Europska komisija. 

“Tko i ljeti želi uživati bez straha od rizika, njemu bih preporučio, uz prethodnu konzultaciju s liječnikom, i drugu‚ osvježavajuću booster dozu cjepiva“, rekao je Lauterbach.

Lauterbach time jasno nadilazi preporuke EU-a i Stalne komisije za cijepljenje (STIKO). U ponedjeljak je od strane EU stigla preporuka za drugo docjepljivanje za osobe starije od 60 godina.

U Njemačkoj STIKO trenutačno preporučuje drugo docjepljivanje za osobe starije od 70 godina, rizične i kronično bolesne pacijente i štićenike ustanova za njegu te zaposlenike u medicinskom području i ustanovama za njegu.

Ipak, STIKO želi ponovno prilagoditi svoju preporuku. Predsjednik STIKO-a Thomas Mertens rekao je da će se o tome očitovati “relativno brzo”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp