Ovotjedno glasovanje u Saboru, ignoriranje dokaza o korupciji te blokada institucija – ima li elemenata kaznenog djela veleizdaje?

Ovotjedno glasovanje u Saboru, ignoriranje dokaza o korupciji te blokada institucija – ima li elemenata kaznenog djela veleizdaje?

Protekli tjedan je Hrvatska svjedočila ubrzanom demaskiranju političke scene, a hrvatska javnost svjedočila je otvorenoj korupciji i ucjenama u Saboru, ali i uvezanosti takozvane ljevice i takozvane desnice.

Javnost je saznala da je član Plenkovićevog savjeta za energiju i vlasnik PPD-a, Pavo Vujinovac, uhvaćen na zračnoj luci Zagreb s neprijavljenom ogrlicom koja vrijedi 3,7 milijuna kuna. Dok građani sastavljaju kraj sa krajem, moćnici bahato pokazuju svoju rasipnost.

Plenković nam je, pak, tumačio kako je rast hrvatskog kreditnog rejtinga dokaz da je u Hrvatskoj odlična gospodarska situacija. Da građani dobro žive, reče Plenković!

Kao što je poznato, kreditni rejting je nekada jako varljiv, sjetimo se da je banka Lehman Brothers, 2008. godine dobila najbolji mogući rejting (AAA), da bi samo nekoliko tjedana poslije toga propala. Naravno da je dobro da imamo viši rejting, ali pitanje je kome on koristi i koji su njegovi efekti za život naših građana?

Ovih dana je objavljen podatak da je inflacija u lipnju porasla 12%, u usporedbi s lipnjom prošle godine.

Znaju li Plenković, Grbin, Jandroković i ostali moćnici da je medicinska sestra prije dvije godine zarađivala oko 7 tisuća kuna, te da isto toliko i sada zarađuje, ali su cijene svih dnevnih potrepština zadnjih mjeseci eksplodirale.

Da budemo jasni, i prije dvije godine platežna moć hrvatskih građana bila je najgora u cijeloj EU nakon Bugara, znači loše se živjelo tada – kako se tek danas preživljava u Hrvatskoj!?

Jer, prije dvije godine litra ulja bila je 10 kuna, a danas je 20 kuna, litra dizela bila je 8, a sada je 13 kuna. Koji su razlozi da su cijene tako visoke, a plaće tako niske?

Uzmimo samo slučaj INA-MOL. Hrvatska je izgubila i spor s MOL-om, te će morati platiti skoro 2 milijarde kuna. Plenković i većina političara kažu da smo dobro prošli te da smo mogli i više platiti.

Kada tomu pridodamo, primjerice, 6 milijardi u slučaju Uljanik, onda nam je jasno da te sve lopovluke netko mora platiti.

Isto tako, netko se mora pobrinuti da se o svemu tome ne priča, a ako se priča da se ne uzimaju činjenice u obzir i da se javnosti serviraju iluzije i laži. Tu ulogu imaju mediji.

Tu apsurdnu medijsku servilnost vidjeli smo u slučaju bivšeg ministra Marića. Izvjesni novinar RTL-a Radić je ustvrdio da Marić ostavlja Hrvatsku u odličnom stanju? To odlično stanje vidimo u zdravstvu, u plaćama i platežnoj, moći kao i u iseljenju 12% stanovništva. Ono što je u civiliziranim demokracijama neuspjeh i lopovluk, našim medijima je sposobnost!?

Ali, pogledajmo razloge nefunkcioniranja državnih institucija, što, pak, jest glavni uzročnik korupcije i nereda koji vladaju Hrvatskom.

Plenković je unaprijedio Olega Butkovića te ga postavio za potpredsjednika vlade. Na ispitivanju u Saboru postavila sam mu konkretna pitanja o njegovoj osobnoj upletenosti u korupciju. Njegov odgovor je bio u maniri Plenkovića, neargumentirano vrijeđanje, otvoreno iznoseći neistine te demagoške floskule.

Umjesto da se na te činjenice javnost uznemiri, mediji su se pobrinuli da se Butkovićevi grijesi gotovo nigdje nisu objavili.

Butković je u Saboru dobio veći broj glasova nego što vladajuća većina ima glasova u Saboru.

Glasovao je, primjerice, zastupnik Stjepan Kovač koji je pod kaznenim postupkom, a inače je izabran na listi SDP-a.

U svakoj funkcionirajućoj demokraciji to bi bilo tumačeno da je Kovač zbog ucjene prisiljen podupirati vladajuću većinu. Kod nas se mediji prave slijepi te uopće ne problematiziraju ovaj skandal.

K tome treba pridodati i reaktiviranje mandata zastupnika Dražena Barišića kojega je Europsko tužiteljstvo optužilo za korupciju – i on je glasovao za Butkovića. S čijim glasovima Plenković ima većinu u Saboru?

Svatko normalan zna da je uzročnik svih nepravdi politička korupcija, a sadašnji odnosi u Saboru su otvorena korupcija.

Nadalje, u Saboru je 92 zastupnika potpisalo potporu promjene Ustava, po kojemu će skandalozni i u potpunosti neuvjerljivi Ustavni sud dobiti ovlasti spriječiti hrvatske državljane da odlučuju o svojoj Državi. Nije samo 92 zastupnika za tu promjenu, jer i SDP podupire oduzimanje elementarnih demokratskih prava hrvatskim građanima, dodatno tražeći da se pravo na abortus upiše u Ustav.

Glede SDP-a, bila je jedna zanimljiva situacija u Saboru. Postavila sam pitanje Arsenu Bauku te sam iznjela argumente o upletenosti SDP-a u korupciju. Bauk je staja za govornicom i šutio; ni jednu riječ u svoju ili sdp-ovsku obranu nije izustio.

Kada netko na sudu ne odgovara na optužbe to se smatra priznanjem krivice te se tu osobu osuđuje.

To je ta nova razina dekadencije u hrvatskoj politici. Hrvatski moćnici uopće ne pokušavaju više skrivati svoje bezakonje, oni se prave da ne čuju i ne vide.

Oni se uzdaju u svoj DORH koji ih štiti, uzdaju se u medije koji im daju medijsku zaštitu, a politika im uzvraća dajući im novce poreznih obveznika.

Prije par dana razgovarala sam s jednim menadžerom, strancem koji djeluje u Hrvatskoj i još nekoliko država u EU. Vrlo kritično mi je opisivao iskustva u Hrvatskoj. Od toga da naša ministarstva i državna tijela uopće ne odgovaraju na dopise, do toga da sama državna tijela krše zakone. Ukratko, taj menadžer bio je šokiran na koji način javni dužnosnici zlorabljuju svoje pozicije te kako time nanose štetu svojoj državi i narodu.

Ali, me iznenadio zaključkom, jer riječ je o izrazito obrazovanom i sposobnom menadžeru jedne značajne europske tvrtke. Naime, njegovo mišljenje je da to što rade hrvatski dužnosnici nije obična korupcija, već je u biti riječ o činu veleizdaje. Jer, ako netko blokira rad državnih institucija s namjerom omogućavanja uskoj skupini osoba protupravno bogaćenje, te pri tome sama država trpi štetu koja je tolika da sama opstojnost države dolazi u pitanje, onda to jest čin protiv države, te se to u europskom zakonodavstvu zove veleizdaja.

Na nama je i na našoj generaciji da se aktivno suprotstavimo nepravdi, bezakonju i zlouporabama te u svoju Hrvatsku uvedemo reda, u kojoj će se zakoni poštovati te će Hrvatska postati jedna od najuspješnijih država u Europskoj uniji. Mi to možemo, a to smo i dužni svojoj djeci.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp