Bill Gates – Sve vlade svijeta dužne su financirati moj zdravstveni tim kako bi spriječili novu pandemiju

Bill Gates – Sve vlade svijeta dužne su financirati moj zdravstveni tim kako bi spriječili novu pandemiju

Billu Gatesu čini se prilično očitim i realnim da će svjetski čelnici poslušati njegovu zapovijed i financirati globalni zdravstveni tim kako bi spriječili sljedeću pandemiju. “Jednostavno nismo toliko iracionalni“, rekao je Gates.

Gatesov prijedlog je Globalni tim za odgovor na epidemiju i mobilizaciju, u originalu prilično šaljivo nazvan Global Epidemic Response and Mobilisation team, odnosno GERM (klica, mikrob).

Rekao je da će za procijenjenu milijardu američkih dolara  godišnje, pri čemu će SAD vjerojatno dati 250 milijuna američkih dolara,  tim biti “najveća  vrijednost koju ćete ikada vidjeti”.

Više je Amerikanaca umrlo u (pandemiji) nego što je Amerikanaca umrlo u svim ratovima zajedno“, rekao je Gates. “Ova je stvar bila, znaš, superloša.”, kaže.  U usporedbi s troškovima rješavanja klimatskih promjena ili zlouporabe opioida, “iznosi koji su ovdje uključeni zapravo su prilično skromni“, navodi Gates.

Tim kojeg Gates predlaže ključna je ideja u njegovoj knjizi Kako spriječiti sljedeću pandemiju, koja je objavljena u svibnju s namjerom da potakne raspravu – ne samo o GERM-u, već i o poboljšanju testiranja, ubrzanju razvoja cjepiva i liječenja te podupiranju zdravstvenih sustava diljem svijeta.

Ipak, Gates – čije mu bogatstvo i zaklada, kojom supredsjeda s bivšom suprugom Melindom French Gates, daju ogroman utjecaj na javno zdravlje – rekao je da je rasprava o timu “započela malo sporije nego što sam očekivao.” Prevencija pandemije “nije važna  tema u Kongresu, pa čak ni u izvršnoj vlasti, u ovom trenutku”, rekao je.

Gatesova knjiga stigla je u čudno vrijeme u tijeku pandemije. Nove varijante koronavirusa brzo se šire, ali su manje smrtonosne. I mnogi su ljudi odbacili svoje maske i osjećaj hitnosti da pobijede virus, umjesto toga usmjeravajući pozornost na druga pitanja: rat u Ukrajini, presude Vrhovnog suda SAD-a, saslušanja nakon napada na Kongres  6. siječnja.

Svjetski čelnici također ne pokazuju osjećaj hitnosti u vezi s pandemijom koju bi neki željeli. “Inkrementalizam i realizam u posljednje su vrijeme postali de facto lozinke globalnog odgovora na pandemiju Covid-19″, napisali su Carolyn Reynolds, iz Pandemic Action Networka, i J. Stephen Morrison, iz Centra za strateške i međunarodne studije u  članku iz lipnja. “Umor od pandemije brzo se ukorijenio u Washingtonu i glavnim gradovima diljem svijeta.”

Reynolds i Morrison kažu da postoji svijetla točka: zemlje G-20, s najvećim svjetskim gospodarstvima, složile su se stvoriti fond za prevenciju, pripravnost i odgovor na pandemiju. Ali uz trenutačno alocirana  sredstva od oko 1 milijarde dolara, uključujući 15 milijuna  iz Zaklade Bill & Melinda Gates,   trebalo bi još  9 milijardi  dolara kako bi se dosegao godišnji cilj.

Govoreći  krajem lipnja na dan kada je Svjetska banka odobrila pandemijski fond, Gates je istaknuo da se pojavilo nekoliko detalja o tome za što će se on konkretno koristiti. Zamislivo je, rekao je, da bi dio novca mogao ići prema stvaranju globalnog tima poput GERM-a.

Drugi su predložili sličnu ideju. Kako Gates zamišlja, GERM bi se sastojao od oko 3000 stručnjaka, kojima bi upravljala Svjetska zdravstvena organizacija, a čiji bi stalni posao bio paziti na izbijanje bolesti, brzo reagirati i spriječiti da se pretvore u globalne katastrofe. On te stručnjake uspoređuje s profesionalnim vatrogascima — koji su stalno budni i spremni krenuti u akciju.  Takav tim mogao je napraviti veliku razliku kod covida. “Da je bilo samo malo bržeg odgovora, broj pogođenih zemalja bio bi dramatično manji.”, kaže.

Gates bi vjerojatno mogao financirati GERM u cijelosti. Ali ne namjerava, osim male količine startup novca, zbog onoga što vidi kao pitanje legitimiteta. Rekao je da ako će tim reći državama da njihov nedostatak pripreme za pandemiju dovodi mase u opasnost, pa  tim moraju prvenstveno financirati vlade – a ne dobrotvori.

Gledajući unaprijed, Gates upozorava u svojoj knjizi da bi sljedeća pandemija mogla doći s bilo kojeg mjesta, iako nagađa da je Afrika konkurent jer klimatske promjene i rast stanovništva mogu spojiti ljude i životinje na način koji će dovesti do bolesti. Iako je covid najopasniji za starije ljude, nova bi pandemija mogla neproporcionalno utjecati na mlade – a tko može reći kolika će biti stopa smrtnosti. Kad god se nešto pojavi, može biti daleko gore od onoga kroz što smo prošli ovaj put, rekao je Gates

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp