Njemačka u potpunom rasulu – U minhenskoj pivnici pivo se ne plaća novcem već uljem

Njemačka u potpunom rasulu – U minhenskoj pivnici pivo se ne plaća novcem već uljem

Zbog uvođenja sankcija Rusiji Njemačka se našla u teškoj ekonomskoj krizi, inflaciji i nestašici osnovnih namirnica. Pa je tako popularni Gissinger pub u Münchenu pronašao  novi način za prevladavanje nestašice ulja za kuhanje u Europi dopuštajući kupcima da svoje pivo plate suncokretovim uljem kako bi osigurali zalihe za prženje svojih odrezaka. 

S obzirom na to da su Ukrajina i Rusija najveći izvoznici suncokretovog ulja – oko 80 posto izvoza dolazi iz te dvije zemlje, mnoge europske zemlje, uključujući Njemačku, opskrbljuju se ovom namirnicom od veljače, kada je počela ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Menadžeri minhenske pivovare Gisinger došli su do odgovora ponudivši ljubiteljima piva litru omiljenog pića za istu količinu suncokretovog ulja.

„Do cijele je stvari došlo jer nam je jednostavno ponestalo ulja u kuhinji i zato moramo biti inventivni“ rekao je menadžer pivnice Erik Hoffman.

Boce ulja repice i suncokreta često nestaju s polica supermarketa u Njemačkoj, a mnoge trgovine ograničile su broj boca po kupcu.

„Jako je teško doći do ulja… ako vam treba 30 litara tjedno, a umjesto toga dobijete samo 15, u jednom trenutku više nećete moći pržiti odreske“  rekao je Hoffman, dodavši da su kupci do sada “trgovali ” 400 litara pivskog ulja .

Dok u njemačkim pivnicama litra piva stoji oko sedam eura, boca suncokretovog ulja od jedne litre prodaje se za oko 4,5 eura – što ponudu čini mnogima primamljivom.

Moric Baler kupio je 80 litara suncokretovog ulja u Ukrajini dok je isporučivao humanitarnu pomoć u tu zemlju, a ulje je zamijenio za osam gajbi piva za svoj rođendan.

„Kampanja je cool – rekao je i dodao da kupci dobivaju jeftino pivo, a ujedno pomažu i pivovari Gisinge“. Završio je Hoffman.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp