Sud blokira odluku Bidenove administracije da kazni necijepljene vojne pilote

Sud blokira odluku Bidenove administracije da kazni necijepljene vojne pilote

Savezni okružni sud u Ohiju privremeno je blokirao Bidenovu administraciju u provođenju naredbe o obveznom cijepljenju protiv COVID-19 za tisuće pripadnika američkih zračnih snaga koji su se odbili cijepiti iz vjerskih razloga, ali je njihov zahtjev za izuzećem bio odbijen.

Sudac Okružnog suda SAD-a Matthew McFarland, kojeg je bivši predsjednik Donald Trump imenovao krajem 2019., izdao je privremenu zabranu podnesenu u četvrtak kojom se Bidenova administracija sprječava da poduzme bilo kakve radnje najmanje 14 dana protiv bilo kojeg pripadnika zračnih snaga koji odluči ne primiti cjepivo protiv COVID-19.

Presuda suca također daje predmetu “klasni status”, što znači da će privremena zabrana pružiti olakšanje svim pripadnicima zračnih snaga koji su podnijeli zahtjev za vjersko izuzeće od naredbe o cijepljenju protiv COVID-19 od 1. rujna 2021. do danas, i bili su odobreni preko kapelana Zračnih snaga koji imaju iskrena vjerska uvjerenja, ali su njihovi zahtjevi odbijeni ili još nisu postupili. Tužitelji su tvrdili da bi takva klasa uključivala preko 12.000 vojnih pilota.

Postupak proizlazi iz slučaja pokrenutog u veljači 2022. kojim se osporava naredba Bidenove administracije o cijepljenju protiv COVID-19. Tužitelji se sastoje od 18 aktivnih pripadnika zračnih snaga koji služe u zračnoj bazi Wright-Patterson u Ohiju; Hurlburt Field na Floridi; Zračna baza Randolph u Teksasu; i Dobbins Air Force Reserve Base u Georgiji, plus svi članovi koji su pod sličnim rizikom.

Sud je već izdao preliminarnu zabranu protiv naših 18 tužitelja“, rekao je odvjetnik u slučaju, Tom Bruns iz odvjetničke tvrtke Siri & Glimstad, za The Epoch Times. “Sud je sada dodijelio certifikaciju klase – i to je na neki način povijesni trenutak – u cijelom zrakoplovstvu, u cijeloj službi, jer pokriva svakog pripadnika zrakoplovstva. I sada on kaže: ‘Zašto ne bih svim tim ljudima izdao privremenu zabranu?’

McFarland je u svojoj naredbi kojom dodjeljuje status klase napisao:

Suočavaju se s odvajanjem od zračnih snaga i drugim disciplinskim mjerama.” Jedna zabrana bi olakšala cijelom razredu. Doista, glavna svrha tužbe je pružiti pomoć putem zabrane ili deklaratorne presude. Budući da su optuženici jednoobrazno održavali politiku vjerskih prigovora zrakoplovaca u vezi s cijepljenjem protiv COVID-19, djelovali su “na temelju općenito primjenjivih na klasu“.

Nadalje, definicija klase zahtijeva da kapelan potvrdi da su zrakoplovna vjerska uvjerenja iskreno izražena.” U konačnici, zabrana bi predloženoj klasi osigurala olakšanje koje traže od štete koju će pretrpjeti.”

McFarland je dužnosnicima Zračnih snaga dao rok do 21. srpnja da podnesu odgovor “u kojem će navesti zašto ovaj sud ne bi trebao izdati preliminarnu zabranu za cijelu klasu.” Također je tužiteljima dao rok do 25. srpnja da dostave odgovor.

Prema podacima Zračnih snaga, do 11. srpnja, više od 6800 pripadnika vojske imalo je odbijene zahtjeve za vjersko izuzeće. Samo 104 su odobrena za izuzeće. U međuvremenu, 834 člana su “administrativno odvojena”. Prema podacima, 97,1 posto zračnih snaga je potpuno cijepljeno, a 0,1 posto je djelomično cijepljeno.

McFarlandova zapovijed stigla je u zadnji čas za neke zrakoplovce. Mnogi su prošli tjedan primili obavijesti s krajnjim rokom, rekao je za Epoch Times zrakoplovac u zračnoj bazi Offutt u Nebraski.

Zračne snage su željele da se slučajevi zrakoplovaca saslušaju pojedinačno, ali u svojoj odluci kojom se dopušta klasni status, McFarland je primijetio da Zračne snage nisu razmatrale svaki slučaj pojedinačno kada su odbijale zahtjeve za vjerskim izuzećima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp