Ivan Vilibor Sinčić – Zašto se pogoduje otpadnom lobiju novcem europske unije


Idemo malo na zaštitu okoliša u Hrvatskoj, na gospodarenje otpadom. Postoje standardi kako se rade kvalitetni projekti u Europi. Na primjer, Crvena knjiga ili Žuta knjiga i drugi. Zašto se odobravaju loši projekti u zemljama periferije poput Hrvatske? Europske institucije odobravaju takve projekte.

Zašto se rade uređaji za otpadne vode višestrukog kapaciteta nego stanovnika? Zašto se rade centri gospodarenja otpadom koji se kvare svakih pet minuta? U svojim zemljama to ne radite. Je li to zato što zapadnoeuropske kompanije moraju prodati svoju opremu? Je li to zato što europske institucije to ne zanima?

To nije zato što ne znate, jer sam se pobrinuo da svi relevantni ovdje to znaju, od komesara pa nadalje. Hrvatska vlada kaže – Jaspers i Komisija su odobrili taj projekt, a Komisija kaže da je odgovorna Vlada. Zašto se ide na ruku otpadnim lobijima u Hrvatskoj? Europski novac postao je sredstvo devastacije okoliša, skupljih usluga i ogorčenja građana. Ljudi oko Marišćine, Kaštijuna i Piškornice znaju o čemu govorim. A, ne mora biti tako. Dosta je duplih mjerila. U svojim zemljama ne radite precijenjene uređaje za otpadne vode i nefunkcionalne centre za gospodarenje otpadom. Europski novac postao je sredstvo devastacije okoliša!

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp