Nenad Šiprak – Kakav narod, takva vlast


Kakav će biti narod , takva će biti i vlast. Ili, drugim riječima – kakav će biti šef, takav će biti i radnik koji radi za njega. To vam je jednostavno pravilo koje vrijedi i u većini poslovnih tvrtki danas, ali i ne samo u poslovnom svijetu.

Uzmimo da ste vi šef (kao što bi narod i trebao biti), i uzmete zaposlenika (voditelja- vladu) kojem dajete ulogu da vas zastupa i da obavlja sve poslove umjesto vas. Uz to mu date i sve ovlasti, da on određuje pravila unutar te vaše tvrtke i da je zastupa u vanjskome svijetu, veliku plaću, razne beneficije – sve samo kako bi ga motivirali da on bolje odradi posao za vas i vašu tvrtku.

Dakle njegova uloga je zaraditi, promovirati i podići razinu cijele tvrtke i svih njezinih konzumenata na jedan viši nivo. E sad taj voditelj koji je dobio svu tu silnu ovlast, odjednom izgubi kompas i umjesto da pridonosi toj vašoj tvrtci, on ugovara neunosne poslove za vašu firmu, krade od nje, a vas prestane slušati i cijelo vrijeme vas uvjerava da je sve u redu i maže vam oči nekim lažnim izvještajima u kojima prikazuje kako u tvrtci vlada blagostanje. I ne samo to – u vašu tvrtku uvukao je još razno – raznih uhljeba koji kao neki krpelji sišu svu dobit iz nje. Čak su i unutar te Vaše tvrtke donijeli niz zakona koji praktički štite samo njih i vrijede samo za njih.

Vaša dobit stagnira već godinama, i Vi više ne uspijevate podmiriti sve troškove i počnete ozbiljno brinuti što će se dogoditi s Vama i Vašom tvrtkom. I što ćete u ovoj situaciji napraviti? Dakle Vi ste vlasnik te tvrtke, još uvijek ponavljam!

  1. Pravit ćete se kako je sve u najboljem redu i dalje trpjeti taj teror od strane voditelja kojega ste Vi postavili da vodi Vašu tvrtku i, zadovoljavajući se sa sitnicama koje dobivate, promatrati kako sve lagano sve više tone i tone jer tu vašu “tvrtku” svi navlače sad kako im se prohtije ili ćete
  2. Poludjeti i reći – e sad je dosta, razriješit ćete voditelja svih dužnosti, natjerati ga da sve ukradeno vrati i protjerati ga zauvijek iz svoje tvrtke?

Zapamtite – kakav je narod, uvelike o tome ovisi kakva će biti i vlast! Ako je narod pokvaren i gramziv, takva će biti i vlast! Ako je narod pošten, gleda na dobrobit i sebe i drugih i svoje djece – onda će biti pravedan, ali i strog. I neće dozvoliti vlasti da se ponaša kao da je narod skupina osoba niže vrijednosti.

Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.  To je osnovna i temeljna odredba i pravo!

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp