Viktor Orban – Mislio sam da je EU “pucala sebi samo u nogu“, ali sada je jasno da je “pucala sebi u pluća“

Europska unija “pucala je sama sebi u pluća” nepromišljenim gospodarskim sankcijama protiv Rusije, koje, ako se ne povuku, riskiraju potpuno uništenje europskog gospodarstva, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orbán.

Opskrba plina u Europu je pooštrena, a troškovi goriva su porasli od ruske invazije na Ukrajinu u veljači i kasnijih sankcija, ostavljajući zemlje da se bore za dopunu skladišta i diversifikaciju opskrbnih kanala.

Rastuće cijene plina i električne energije prisilile su Orbana da u srijedu smanji višegodišnju gornju granicu cijena komunalnih usluga za kućanstva s velikom potrošnjom, preokrenuvši jednu od ekonomskih politika 59-godišnjeg premijera.

“Prvo sam mislio da samo sebi pucamo u nogu, ali sada je jasno da je europsko gospodarstvo pucalo samo sebi u pluća kako bi uhvatilo zraka”, rekao je Orbán, koji je inače dugogodišnji kritičar sankcija.

Orban je rekao da je Ukrajini potrebna pomoć, ali da europski čelnici moraju ponovno razmisliti o svojoj strategiji, budući da su sankcije ozbiljno oštetile europsko gospodarstvo, a da nisu oslabile Rusiju ili približile višemjesečni rat bilo kakvom rješenju.

Sankcije ne pomažu Ukrajini, međutim, loše su za europsko gospodarstvo i ako se nastave, ubit će europsko gospodarstvo“, rekao je Orbán.

Ovo što sada vidimo je nepodnošljivo.”

U Bruxellesu mora doći trenutak istine, kada čelnici priznaju da su bili u krivu, da se politika sankcija temelji na pogrešnim pretpostavkama i da se mora promijeniti.” Završio je Orban.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp