Biden planira uvesti izvanredno stanje kako bi u Americi proveo klimatsku agendu

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden planira proglasiti nacionalno klimatsko izvanredno stanje već ovog tjedna kako bi aktivirao ovlasti koje bi mu omogućile reguliranje fosilnih goriva bez odobrenja Kongresa.

Predsjednik je jasno dao do znanja da on hoće ako Senat ne poduzme korake za rješavanje klimatske krize i ojača našu domaću industriju čiste energije“, rekao je dužnosnik Bijele kuće za Post Washington. “Razmatramo sve opcije i nijedna odluka nije donesena“.

Hitna situacija s kojom se suočavaju demokrati je to što nema dovoljno glasova u američkom Senatu za usvajanje Bidenove klimatske alarmantne agende. Nedavno je senator Joe Manchin prošli tjedan poništio prijedlog zakona o ekspanzivnoj potrošnji koji bi potrošio milijarde dolara na subvencioniranje inicijativa za zelenu energiju i smanjenje emisije ugljika. Manchin je rekao da je zabrinut zbog inflatornih pritisaka koje će još jedna velika potrošnja staviti na gospodarstvo u vrijeme kada su visoke cijene glavna briga za većinu Amerikanaca.

No demokrati se boje da Biden neće moći ispuniti svoje predizborno obećanje da će smanjiti emisije u SAD-u za otprilike polovicu do kraja ovog desetljeća bez akcije Kongresa. Zakonodavci su pozvali predsjednika da uzme stvari u svoje ruke prije izbora u sredini mandata u studenom, kada se očekuje da će republikanci ponovno preuzeti kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa.

“Ovo je važan trenutak. “Vjerojatno ne postoji ništa važnije za našu naciju i naš svijet nego da Sjedinjene Države pokrenu hrabru, snažnu tranziciju u svom energetskom gospodarstvu s fosilnih goriva na obnovljivu energiju”, rekao je senator Jeff Merkley novinarima u ponedjeljak.

Merkley i senator Sheldon Whitehouse pozvali su predsjednika da poduzme izvršne mjere, rekavši da bi takav potez “oslobodio” Bidena da čeka da Kongres usvoji zakon.

“Razgovarao sam s Bijelom kućom o prijelazu u ofenzivu i agresivnosti te o poduzimanju svega što je unutar izvršne vlasti, a što do sada nije učinjeno”, rekao je Whitehouse, iako senatori nisu ulazili u pojedinosti.

Prema Washington Postu, klimatski aktivisti pozvali su Bidena da upotrijebi izvršne ovlasti kako bi zaustavio izvoz sirove nafte, ograničio bušenje nafte i plina u federalnim vodama i usmjerio federalne agencije, uključujući Saveznu agenciju za upravljanje hitnim situacijama, da troše dolare poreznih obveznika na subvencioniranje obnovljive energije.

Ali Bidenova administracija riskira pogoršanje napuhanih cijena plina ako obuzda proizvodnju nafte i plina. Cijene plina pale su gotovo 50 centi po galonu u posljednjih 30 dana, za što je Bijela kuća preuzela zasluge, navodeći kao razlog Bidenovu odluku da otvori strateške rezerve nafte i upotrijebi diplomaciju da potakne američke saveznike da proizvode više nafte.

Poduzimanje izvršnih mjera za ograničavanje domaće proizvodnje nafte moglo bi preokrenuti taj trend. Dok aktivisti protiv fosilnih goriva možda navijaju za više cijene plina, većina Amerikanaca vjeruje da bi inflacija patila kao rezultat te da to ne bi pomoglo demokratima na glasanju.

Drugo razmatranje za Bijelu kuću je da će svaka izvršna mjera koju poduzme predsjednik sigurno biti osporena na sudu. Tužbe kojima se pokušava blokirati Bidenova politika mogle bi zaustaviti administraciju na sudu, odgađajući odgovor vlade na ono što demokrati vide kao hitan slučaj.

“Iako snažno podržavam dodatne izvršne mjere predsjednika Bidena, znamo da će uslijediti poplava republikanskih tužbi”, rekao je senator Ron Wyden u ponedjeljak. “Zakonodavstvo je tu još uvijek najbolja opcija.”

Pozvao je senatore da nastave tražiti kompromis oko klimatskih zakona, što je Manchin podržao unatoč svojim rezervama prema inflaciji.

“Razgovor o čistoj energiji mora se nastaviti kako bi se očuvala naša sposobnost da idemo naprijed”, rekao je.

U međuvremenu, Bijela kuća drži svoje mogućnosti otvorenima.

Jared Bernstein, glavni ekonomski savjetnik Bijele kuće, rekao je novinarima u ponedjeljak da će se predsjednik “agresivno boriti protiv klimatskih promjena”.

“Mislim da realno može učiniti puno i da će učiniti puno”, rekao je Bernstein.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp